Navigacija

Smart Transmission Grids and Prevention of Catastrophic Large Scalle Power System Blackouts

Vreme 08. avgust 2013. 12:20
Predavač Prof. Dr.-Ing. Vladimir Terzija, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK
Organizator IEEE PES Podružnica za Srbiju i Crnu Goru
Mesto sala 61, Elektrotehničkog fakulteta

U organizaciji IEEE PES Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u utorak 20. avgusta 2013 godine u 13 časova u sali 61 Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prof. Dr.-Ing. Vladimir Terzija, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK

IEEE Senior Member

Kratak sadržaj predavanja:

Razvoj modernih senzora, komunikacionih mreža, kao i potreba za fleksibilnijim vodjenjem budućih elektroenergetskih sistema opterećenih novim izvorima neizvesnosti, nameće nove mogućnosti razvoja koncepta tzv. Smart Transmission Grid. Kako optimalno integrisati obnovljive izvore električne energije, kako optimalno eksploatisati prenosne kapacitete mreže i ostalih kritičnih komponenti sistema? Kako obezbediti takvo vodjenje sistema koje će eliminisati mogućnosti totalnog raspada sistema? To su samo neka od pitanja koja će se diskutovati u gore navedenom seminaru. Osim toga, slušaocima će biti ponudjen jedan novi koncept prevencije raspada sistema – metodologija kontrolisanog uostrvljavanja mreže (Intentional Controlled Islanding) zasnovana na primeni teorije grafova i koncepta koherentnih grupa generatora.

Seminar će biti izložen na srpskom jeziku.

Biografija predavača:

Vladimir Terzija (M’95, SM’00) je magistrirao i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno je redovni professor na Univerzitetu u Mančesteru u Velikoj Britaniji. U medjuvremenu je nekolicinu godina kao Humboldt Research Fellow proveo na uglednim akademskim institucijama u Nemačkoj. Osim toga, više od pola decenije je proveo radeći u industriji, u kompaniji ABB u Nemačkoj, kao ekspert iz oblasti stanične automatizacije i zaštite srednjenaponskih mreža. Profesor Terzija trenutno rukovidi svoj istraživački tim sastavljen od 10 doktoranata, dva postdoktoranta, nekoliko akademskih gostiju, pet magistranata i brojnih studenata diplomaca. Autor je preko 180 stručnih radova i nekoliko knjiga monografskog karaktera. Izvestilac je Cigre radne grupe Wide Area Protection and Control Technologies (WGB5.14) i član nekoliko radnih grupa na nivou IEEE. 2009. godine je prvi put u istoriji Velike Britanije integrisao prvi Phasor Measurement Unit u jedan od postojećih WAMPAC sistema u Evropi.