Навигација

Smart Transmission Grids and Prevention of Catastrophic Large Scalle Power System Blackouts

Време08. август 2013. 12:20
ПредавачProf. Dr.-Ing. Владимир Терзија, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK
ОрганизаторIEEE PES Подружница за Србију и Црну Гору
Местосала 61, Електротехничког факултета

У организацији IEEE PES Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у уторак 20. августа 2013 године у 13 часова у сали 61 Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Prof. Dr.-Ing. Владимир Терзија, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK

IEEE Senior Member

Кратак садржај предавања:

Развој модерних сензора, комуникационих мрежа, као и потреба за флексибилнијим водјењем будућих електроенергетских система оптерећених новим изворима неизвесности, намеће нове могућности развоја концепта тзв. Smart Transmission Grid. Како оптимално интегрисати обновљиве изворе електричне енергије, како оптимално експлоатисати преносне капацитете мреже и осталих критичних компоненти система? Како обезбедити такво водјење система које ће елиминисати могућности тоталног распада система? То су само нека од питања која ће се дискутовати у горе наведеном семинару. Осим тога, слушаоцима ће бити понудјен један нови концепт превенције распада система – методологија контролисаног уострвљавања мреже (Intentional Controlled Islanding) заснована на примени теорије графова и концепта кохерентних група генератора.

Семинар ће бити изложен на српском језику.

Биографија предавача:

Владимир Терзија (M’95, SM’00) је магистрирао и докторирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Тренутно је редовни профессор на Универзитету у Манчестеру у Великој Британији. У медјувремену је неколицину година као Humboldt Research Fellow провео на угледним академским институцијама у Немачкој. Осим тога, више од пола деценије је провео радећи у индустрији, у компанији АББ у Немачкој, као експерт из области станичне аутоматизације и заштите средњенапонских мрежа. Професор Терзија тренутно руковиди свој истраживачки тим састављен од 10 доктораната, два постдокторанта, неколико академских гостију, пет магистраната и бројних студената дипломаца. Аутор је преко 180 стручних радова и неколико књига монографског карактера. Известилац је Cigre радне групе Wide Area Protection and Control Technologies (WGB5.14) и члан неколико радних група на нивоу IEEE. 2009. године је први пут у историји Велике Британије интегрисао први Phasor Measurement Unit у један од постојећих WAMPAC система у Европи.