Navigacija

Računski centar

Računski centar ETF osnovan je 1968. godine i to kao prvi računski centar na ovim prostorima. U Računskom centru ETF-a, 1992. godine, pušten je u rad prvi veb server na području tadašnje Jugoslavije. Ovaj server je sadržao prvi veb sajt. Prva Internet računarska mreža u YU je uspostavljena 1994 godine između Računskog centra ETF-a i FON-a. Ostvarenje ovog linka je bila velika revolucija na domaćem terenu. Jedno vreme je ovaj link bio okosnica za domaći Internet. Računski centar se od tada pa do danas može pohvaliti brojnim projektima, učešćem i doprinosom razvoju informatike u Srbiji.

Računski centar otvoren je za studente 24h, 7 dana u nedelji i praktično, izuzev većih praznika, stoji vam na raspolaganju non stop. Imate pristup ka 60 računara sa brzom internet konekcijom i svim programima potrebnim za rad i učenje na elektrotehničkom fakultetu. Vitalni servisi, kao što su prijave ispita, vaš lični sadržaj, e-pošta ili veb prezentacija su sigurni, bekapovani i aktivni 99,999% vremena u godini uz stalnu tehničku podršku.

Pravila korišćenja usluga RC-a

Pravila korišćenja računarskih usluga Računskog centra Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu uvedena su od strane dekana Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Miodraga Popovića i važe od 10.10.2007. god.

Pogledajte pravila korišćenja usluga RC-a.

Servisi RC-a za studente

Veb aplikacija koje omogućava studentima pristup informacionom sistemu fakulteta DOSITEJ, koji je namenjen za podršku poslovanja fakulteta. Sastoji se iz dva podsistema i postoji više od 10 godina. FIMES je informacioni podsistem koji služi za vođenje finansijsko-materijalnog poslovanja fakulteta. EVIDES je informacioni podsistem čija je uloga u planiranju i izvođenju nastavnih procesa, vođenju evidencije o nastavi, studentima i predavačima. Konstantno se razvijaju i unapređuju. Ove godine je razvijena nova generacija ova dva informaciona podsistema korišćenjem najnovijih softverskih alata.

Fajl i domen server za studente, na kome studenti imaju 100MB prostora. Nikakva podešavanja nisu potrebna jer se koristi kroz računare RC-a. Svi studenti ETF-a po upisu automatski dobijaju nalog, na raspolaganju vam je 60 računara sa svim potrebnim instaliranim softverom.

Na mirror serverima mirror.etf.bg.ac.rs veličine preko 2 TB,
nalazi se veliki izbor Open Source softvera, koje možete preuzeti.

Od ove godine, studentima će biti na raspolaganju i ASP.NET hosting, pre svega za učenje ASP.NET programskih alata, kao i prve korake u veb programiranju i samostalnog postavljanja veb sadržaja. Nalozi će biti otvarani po želji studenata, a u saglasnosti sa pravilnikom o korišćenju i dozvoljenim sadržajem.

Studentima sa posebnim odobrenjem, potrebama ili zahtevima na raspolaganju je i PHP-MySQL hosting, za postavljanje javnih veb sadržaja. Nalozi će biti otvarani prema odobrenjima i potrebama studenata, a u saglasnosti sa pravilnikom o korišćenju i dozvoljenim sadržajem.

  • Studentski servisi
  • RC Domen
  • Mirror Open Source softvera
  • ASP.NET Hosting
  • PHP-MySQL Hosting

Edukacione grupe

S vremena na vreme, RC ETF-a formira volonterske grupe koje rade na projektima radi sticanja stručnih znanja i veština u radu sa novim tehnologijama, mogućnosti učestvovanja u razvoju i radu projekata i zaposlenje.

 

RAČUNSKI CENTAR

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu

Bulevar kralja Aleksandra 73 paviljon 2
Telefon: 3370 - 110, 3218 - 319, 3218 - 320
Fax: 3218 - 433
Sajt: http://rc.etf.bg.ac.rs
E-pošta: rc@etf.bg.ac.rs