Navigacija

Dan Elektrotehničkog fakulteta 2023.

U subotu, 23.12.2023. godine održana je Svečana akademija povodom Dana Fakulteta. Ovim skupom obeležili smo 75 godina od osnivanja našeg fakulteta i ceo vek izdavanja diploma iz oblasti elektrotehnike na Univerzitetu u Beogradu.

Emitovan je kratak film o Fakultetu, od prvih koraka u obrazovanju iz oblasti elektrotehnike u našoj zemlji, pa sve do uspeha koje danas Fakultet postiže u domenu obrazovanja i naučnog rada.

Dr Dejan Gvozdić, dekan Fakulteta, pozdravio je sve prisutne ispred Predsedništva Svečane akademije, koje su pored njega činili prof. dr Miloš Cvetanović, predsednik Saveta, prof. dr Zaharije Radivojević, prodekan za finansije, prof. dr Mileta Žarković, prodekan za saradnju sa privredom, prof. dr Jelena Ćertić, prodekanica za nastavu, prof. dr Jelica Protić, savetnica dekana i Lazar Vujčić, student prodekan. Dekan je upoznao skup sa najvažnijim događajima i postignućima naših studenata i zaposlenih u proteklih godinu dana, posebno se osvrnuvši na moguće perspektive uticaja nauke na društvo u celini i značaj obrazovanja inženjera u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva. Naveo je izazove koji nam predstoje imajući u vidu ubrzan tehnološki razvoj, posebno u oblasti veštačke inteligencije. Istakao je značaj i potrebu  uređenja finansiranja visokog obrazovanja na univerzitetima u Srbiji u uslovima dinamičnog razvoja industrijskog sektora i potrebu povećanja prostornih kapaciteta Fakulteta. Naglasio je da su discipline koje se izučavaju na Elektrotehničkom fakultetu relevantne kao podrška i ostalim naukama na Univerzitetu, uz konstataciju da bi multidisciplinarnost, interdisciplinarnost i transdisciplinarnost trebalo da budu još više zastupljene u naučno-istraživačkim i stručnim aktivnostima Fakulteta.  

Emitovan je kraći film koji daje prikaz laboratorija na Fakultetu uz pesmu „Svi traže ETF“, za koju je muziku napisao popularni muzički umetnik Dejan Cukić, a tekst profesorica dr Jelica Protić.

Prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, čestitao je jubilej zaposlenima i studentima Fakulteta. Rektor je istakao da kolektiv Fakulteta ima mnogo razloga da se sa ponosom osvrne na nasleđe, ali i da neguje svoju posvećenost sadašnjosti i otvara viziju još svetlije budućnosti.

Ispred Ministarstva prosvete skupu se obratio dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. Pozdravio je sve prisutne, čestitao Fakultetu jubilej i istakao aktivnosti Ministarstva prosvete koje se odnose na visoko obrazovanje u Srbiji.

Skupu se obratio ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović. Ministar je istakao značaj Elektrotehničkog fakulteta kao institucije koja je poznata po kvalitetu i posvećenosti studentima, obrazovanju, nauci, istraživanju, inovacijama i razvoju, čije diplome su decenijama priznate i cenjene širom sveta, kako na vodećim univerzitetima, tako i u svetskim kompanijama gde se zapošljavaju svršeni studenti. Ministar je istakao da se na Fakultetu neguju i unapređuju nastava i istraživanja u oblastima koje su od izuzetnog značaja za rast privrede, čime se znatno doprinosi tehnološkom napretku, digitalizaciji i sveukupnom razvoju Republike Srbije i naveo da je IKT sektor postao najveća izvozna grana u Srbiji.

Proteklog vikenda, u susret Danu Fakulteta, održana je svečana dodela nagrada najboljim diplomiranim studentima, najboljim studentima po različitim modulima, kao i nagrada fondacija za posebna dostignuća u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva. Tom prilikom su uručena i priznanja zaposlenima koji su ove godine otišli u zasluženu penziju, kao i onima koji su na Fakultetu proveli 10, 20 ili 30 godina rada. Uz čestitke dobitnicima nagrada i povelja, prisutnima je prikazana prezentacija koja sadrži podatke o laureatima, a najbolji diplomirani studenti su dobili priznanja Fakulteta.

Program Akademije je vodila Maja Vukasović, asistentkinja na Katedri za računarsku tehniku i informatiku. Svečanost su svojim izvođenjima upotpunili sopran Marija Jelić, studentkinja doktorskih studija našeg fakulteta, uz klavirsku pratnju gospođe Nade Matijević, kao i hor Kluba studenata tehnike sa dirigenticom Natašom Lazić Živković.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2918/01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/08.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/09.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/13.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/14.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/15.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/16.JPG