Навигација

Дан Електротехничког факултета 2023.

У суботу, 23.12.2023. године одржана је Свечана академија поводом Дана Факултета. Овим скупом обележили смо 75 година од оснивања нашег факултета и цео век издавања диплома из области електротехнике на Универзитету у Београду.

Емитован је кратак филм о Факултету, од првих корака у образовању из области електротехнике у нашој земљи, па све до успеха које данас Факултет постиже у домену образовања и научног рада.

Др Дејан Гвоздић, декан Факултета, поздравио је све присутне испред Председништва Свечане академије, које су поред њега чинили проф. др Милош Цветановић, председник Савета, проф. др Захарије Радивојевић, продекан за финансије, проф. др Милета Жарковић, продекан за сарадњу са привредом, проф. др Јелена Ћертић, продеканица за наставу, проф. др Јелица Протић, саветница декана и Лазар Вујчић, студент продекан. Декан је упознао скуп са најважнијим догађајима и постигнућима наших студената и запослених у протеклих годину дана, посебно се осврнувши на могућe перспективе утицаја науке на друштво у целини и значај образовања инжењера у области електротехнике, рачунарства и софтверског инжењерства. Навео је изазове који нам предстоје имајући у виду убрзан технолошки развој, посебно у области вештачке интелигенције. Истакао је значај и потребу  уређења финансирања високог образовања на универзитетима у Србији у условима динамичног развоја индустријског сектора и потребу повећања просторних капацитета Факултета. Нагласио је да су дисциплине које се изучавају на Електротехничком факултету релевантне као подршка и осталим наукама на Универзитету, уз констатацију да би мултидисциплинарност, интердисциплинарност и трансдисциплинарност требало да буду још више заступљене у научно-истраживачким и стручним активностима Факултета.  

Емитован је краћи филм који даје приказ лабораторија на Факултету уз песму „Сви траже ЕТФ“, за коју је музику написао популарни музички уметник Дејан Цукић, а текст професорица др Јелица Протић.

Проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, честитао је јубилеј запосленима и студентима Факултета. Ректор је истакао да колектив Факултета има много разлога да се са поносом осврне на наслеђе, али и да негује своју посвећеност садашњости и отвара визију још светлије будућности.

Испред Министарства просвете скупу се обратио др Александар Јовић, помоћник министра за високо образовање. Поздравио је све присутне, честитао Факултету јубилеј и истакао активности Министарства просвете које се односе на високо образовање у Србији.

Скупу се обратио министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић. Министар је истакао значај Електротехничког факултета као институције која је позната по квалитету и посвећености студентима, образовању, науци, истраживању, иновацијама и развоју, чије дипломе су деценијама признате и цењене широм света, како на водећим универзитетима, тако и у светским компанијама где се запошљавају свршени студенти. Министар је истакао да се на Факултету негују и унапређују настава и истраживања у областима које су од изузетног значаја за раст привреде, чиме се знатно доприноси технолошком напретку, дигитализацији и свеукупном развоју Републике Србије и навео да је ИКТ сектор постао највећа извозна грана у Србији.

Протеклог викенда, у сусрет Дану Факултета, одржана је свечана додела награда најбољим дипломираним студентима, најбољим студентима по различитим модулима, као и награда фондација за посебна достигнућа у области електротехнике, рачунарства и софтверског инжењерства. Том приликом су уручена и признања запосленима који су ове године отишли у заслужену пензију, као и онима који су на Факултету провели 10, 20 или 30 година рада. Уз честитке добитницима награда и повеља, присутнима је приказана презентација која садржи податке о лауреатима, а најбољи дипломирани студенти су добили признања Факултета.

Програм Академије је водила Маја Вукасовић, асистенткиња на Катедри за рачунарску технику и информатику. Свечаност су својим извођењима употпунили сопран Марија Јелић, студенткиња докторских студија нашег факултета, уз клавирску пратњу госпође Наде Матијевић, као и хор Клуба студената технике са диригентицом Наташом Лазић Живковић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2918/01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/08.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/09.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/13.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/14.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/15.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2918/16.JPG