Navigacija

Naučno-stručni skup
75 godina od patentiranja bipolarnog tranzistora: na horizontu događaja i iza njega

Vreme: petak 3. novembar 2023. godine, 10:00 časova
Mesto: Svečana sala na prvom spratu zgrade Tehničkog fakulteta, Bulevar kralja Aleksandra 73

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite na svečanom naučno-stručnom skupu, kojim Elektrotehnički fakultet uzima učešće u obeležavanju značajnog jubileja globalne tehničko-tehnološke zajednice - 75 godina od patentiranja bipolarnog tranzistora. Skup predstavlja prateću manifestaciju u sklopu proslave jubileja 75 godina postojanja Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izum, razvoj i primena tranzistora postavili su temelje za novi i dinamičan napredak svih oblasti elektrotehnike i računarstva, koje se danas izučavaju na Elektrotehničkom fakultetu. Digitalna transformacija, čiji smo savremenici, ne bi bila moguća bez ovog pronalaska, čiji značaj prevazilazi tehničko-tehnološke aspekte jedne poluprovodničke naprave. Ovim izumom omogućen je pouzdaniji rad, ušteda energije i minijaturizacija elektronskih komponenata, što je dovelo do neslućenog povećanja procesorske snage kao neophodnog preduslova za dalja fundamentalna istraživanja, ali i za pojavu naprednih informacionih tehnologija koje doprinose razvoju budućeg sajber-fizičkog društva oslonjenog na veštačku inteligenciju, internet stvari i 5G/6G mreže.

Program skupa predviđa niz predavanja istaknutih akademika, profesora i istraživača iz zemlje i inostranstva. Detaljan program sa apstraktima predavanja i biografijama predavača dostupan je na LINKU.