Навигација

Научно-стручни скуп
75 година од патентирања биполарног транзистора: на хоризонту догађаја и иза њега

Време: петак 3. новембар 2023. године, 10:00 часова
Место: Свечана сала на првом спрату зграде Техничког факултета, Булевар краља Александра 73

Са задовољством Вас позивамо да нам се придружите на свечаном научно-стручном скупу, којим Електротехнички факултет узима учешће у обележавању значајног јубилеја глобалне техничко-технолошке заједнице - 75 година од патентирања биполарног транзистора. Скуп представља пратећу манифестацију у склопу прославе јубилеја 75 година постојања Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Изум, развој и примена транзистора поставили су темеље за нови и динамичан напредак свих области електротехнике и рачунарства, које се данас изучавају на Електротехничком факултету. Дигитална трансформација, чији смо савременици, не би била могућа без овог проналаска, чији значај превазилази техничко-технолошке аспекте једне полупроводничке направе. Овим изумом омогућен је поузданији рад, уштеда енергије и минијатуризација електронских компонената, што је довело до неслућеног повећања процесорске снаге као неопходног предуслова за даља фундаментална истраживања, али и за појаву напредних информационих технологија које доприносе развоју будућег сајбер-физичког друштва ослоњеног на вештачку интелигенцију, интернет ствари и 5G/6G мреже.

Програм скупа предвиђа низ предавања истакнутих академика, професора и истраживача из земље и иностранства. Детаљан програм са апстрактима предавања и биографијама предавача доступан је на ЛИНКУ.