Navigacija

Uspeh studenata Univerziteta u Beogradu na Circle U Challenge

Univerzitet u Beogradu je član Alijanse Circle U koja obuhvata 9 evropskih univerziteta. Članovi Alijanse su još i Univerzitet u Oslu (Universitetet Oslo), Humbolt univerzitet iz Berlina (Humboldt-Universität zu Berlin), Arhus univerzitet (Aarhus University), Univerzitet iz Pize (Università di Pisa), Univerzitet u Beču (Universität Wien), Kraljevski koledž iz Londona (King's College London), Univerzitet u Luvenu (UCLouvain) i Univerzitet u Parizu (Université Paris Cité). Jedna od aktivnosti Alijanse je organizacija takmičenja koje je započeto 1. septembra 2022. godine, a završeno  aprila 2023. godine. Na ovom takmičenju je učestvovao i Klinički centar Srbije koga je predstavljao načelnik endokrinologije, prof. dr Miloš Žarković. Profesor Žarković je definisao zadatak takmičenja sa ciljem da se realizuje inovativna softverska aplikacija za naprednu obradu slike, koja bi merila parametre lica, u svrhu prepoznavanja bolesti, predviđanja toka i brzine napredovanja bolesti, kao i određivanja potrebnog tretmana pacijenata.

Uz mentorsku podršku prof. dr Nenada Jovičića, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, i prof. dr Žarkovića, studenti našeg fakulteta su zajedno sa dvoje kolega sa medicine i biohemije predstavili svoju aplikaciju na nacionalnoj konferenciji Circle U. Članovi tima bili su: Danica Jakovljević, Andrija Jovanović, Vladimir Radenković, Časlav Petronić, Andreja Andrejić i Petar Jovović.  

Na takmičenju su predstavljeni i drugi projekti, koje su radili studenti drugih evropskih univerziteta. Predstavljanje rešenja na ovom takmičenju je revijalnog karaktera, ali su naši studenti po oceni žirija ostavili izuzetan utisak realizovanim rešenjem, kao i odgovorima na postavljena pitanja međunarodnog žirija.

Profesor Žarković kao član evropske asocijacije za Grejvisovu orbitopatiju naglasio je da je ovo rešenje izuzetno interesantno na evropskom nivou imajući u vidu da pored velikog broja aplikacija za analizu slika u medicini, nijedna se još uvek ne koristi u ove svrhe. Napomenuo je da bi korišćenje ovakve inovativne aplikacije bilo veoma značajno za kliničku praksu, uspostavljanje baze podataka i obuku budućih lekara.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2782/Picture4.jpg