Навигација

Успех студената Универзитета у Београду на Circle U Challenge

Универзитет у Београду је члан Алијансе Circle U која обухвата 9 европских универзитета. Чланови Алијансе су још и Универзитет у Ослу (Universitetet Oslo), Хумболт универзитет из Берлина (Humboldt-Universität zu Berlin), Архус универзитет (Aarhus University), Универзитет из Пизе (Università di Pisa), Универзитет у Бечу (Universität Wien), Краљевски колеџ из Лондона (King's College London), Универзитет у Лувену (UCLouvain) и Универзитет у Паризу (Université Paris Cité). Једна од активности Алијансе је организација такмичења које је започето 1. септембра 2022. године, а завршено  априла 2023. године. На овом такмичењу је учествовао и Клинички центар Србије кога је представљао начелник ендокринологије, проф. др Милош Жарковић. Професор Жарковић је дефинисао задатак такмичења са циљем да се реализује иновативна софтверска апликација за напредну обраду слике, која би мерила параметре лица, у сврху препознавања болести, предвиђања тока и брзине напредовања болести, као и одређивања потребног третмана пацијената.

Уз менторску подршку проф. др Ненада Јовичића, са Електротехничког факултета у Београду, и проф. др Жарковића, студенти нашег факултета су заједно са двоје колега са медицине и биохемије представили своју апликацију на националној конференцији Circle U. Чланови тима били су: Даница Јаковљевић, Андрија Јовановић, Владимир Раденковић, Часлав Петронић, Андреја Андрејић и Петар Јововић.  

На такмичењу су представљени и други пројекти, које су радили студенти других европских универзитета. Представљање решења на овом такмичењу је ревијалног карактера, али су наши студенти по оцени жирија оставили изузетан утисак реализованим решењем, као и одговорима на постављена питања међународног жирија.

Професор Жарковић као члан европске асоцијације за Грејвисову орбитопатију нагласио је да је ово решење изузетно интересантно на европском нивоу имајући у виду да поред великог броја апликација за анализу слика у медицини, ниједна се још увек не користи у ове сврхе. Напоменуо је да би коришћење овакве иновативне апликације било веома значајно за клиничку праксу, успостављање базе података и обуку будућих лекара.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2782/Picture4.jpg