Navigacija

DAN OTVORENIH VRATA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu je u subotu, 13. maja 2023. godine organizovao Dan otvorenih vrata za više od 250 zainteresovanih srednjoškolaca koji imaju afinitet ka elektrotehnici i računarstvu.

Prvi deo ovog događaja održan je u punom amfiteatru „Nikola Tesla“, gde su nastavnici i saradnici fakulteta prezentovali proceduru upisa na fakultet i proceduru prijemnog ispita, zatim se govorilo o studijskim programima koji mogu da se upišu na osnovnim akademskim studijama, a na kraju prezentacije bilo je reči i o studentskom životu – Elektrijadi, KST maskenbalu, Sajmu poslova, i drugim lepim projektima koje naši studenti organizuju za studente.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić poželeo je svim srednjoškolcima dobrodošlicu i izrazio je zadovoljstvo što su kandidati za upis na ETF došli da uživo zajedno demistifikujemo jednu od najatraktivnijih tehničko-tehnoloških struka današnjice. Dekan je istekao da inženjeri školovani na našem fakultetu poseduju izuzetne kompetencije u poznavanju i hardvera i softvera i da je sinergija tih znanja okosnica kvaliteta njihovog obrazovanja, što im pruža izuzetnu fleksibilnost i sposobnost da sagledaju kako određeni uređaji rade na različitim nivoima.

„Naša struka je ujedno i osnova jedne nove interdisciplinarne paradigme koja obuhvata veštačku inteligenciju sa mašinskim učenjem, Internet stvari, 5G i 6G telekomunikacionu infrastrukturu, biomedicinu, nuklearnu medicinu, nuklearnu energetiku i obnovljive izvore energije, zatim nauku o velikim podacima i kvantno računarstvo, kvantne komunikacije i kriptografiju“ – izjavio je prof. dr Gvozdić i zaključio da je bez ove struke teško zamisliti budućnost.

Nakon prezentacije, srednjoškolci su imali prilike da vide 10 otvorenih laboratorija, koje su obilazili u manjim grupama, kao i Fukoovo klatno u okviru Zavoda za fiziku. U svakoj stručnoj laboratoriji nastavnici i saradnici fakulteta, kao i naši studenti, prikazali su laboratorijsku opremu, objasnili su šta studenti rade kroz laboratorijske vežbe, domaće zadatke i projekte, i prikazali su deo svog istraživačkog rada u različitim podoblastima elektrotehnike i računarstva. Srednjoškolci su bili komunikativni, pa je bilo i kreativnih pitanja.

Na kraju događaja, srednjoškolci iz Beograda i drugih gradova u Srbiji, napravili su zajedničku fotografiju ispred Zgrade tehničkih fakulteta, uz želju domaćina da se uspešno upišu na Elektrotehnički fakultet u Beogradu i da se za četiri godine tradicionalno slikaju sa svojim diplomama, ispred Fakulteta i spomenika Nikoli Tesli.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2779/dan_etf.png