Навигација

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА

Електротехнички факултет Универзитета у Београду је у суботу, 13. маја 2023. године организовао Дан отворених врата за више од 250 заинтересованих средњошколаца који имају афинитет ка електротехници и рачунарству.

Први део овог догађаја одржан је у пуном амфитеатру „Никола Тесла“, где су наставници и сарадници факултета презентовали процедуру уписа на факултет и процедуру пријемног испита, затим се говорило о студијским програмима који могу да се упишу на основним академским студијама, а на крају презентације било је речи и о студентском животу – Електријади, КСТ маскенбалу, Сајму послова, и другим лепим пројектима које наши студенти организују за студенте.

Декан Електротехничког факултета, проф. др Дејан Гвоздић пожелео је свим средњошколцима добродошлицу и изразио је задовољство што су кандидати за упис на ЕТФ дошли да уживо заједно демистификујемо једну од најатрактивнијих техничко-технолошких струка данашњице. Декан је истекао да инжењери школовани на нашем факултету поседују изузетне компетенције у познавању и хардвера и софтвера и да је синергија тих знања окосница квалитета њиховог образовања, што им пружа изузетну флексибилност и способност да сагледају како одређени уређаји раде на различитим нивоима.

„Наша струка је уједно и основа једне нове интердисциплинарне парадигме која обухвата вештачку интелигенцију са машинским учењем, Интернет ствари, 5Г и 6Г телекомуникациону инфраструктуру, биомедицину, нуклеарну медицину, нуклеарну енергетику и обновљиве изворе енергије, затим науку о великим подацима и квантно рачунарство, квантне комуникације и криптографију“ – изјавио је проф. др Гвоздић и закључио да је без ове струке тешко замислити будућност.

Након презентације, средњошколци су имали прилике да виде 10 отворених лабораторија, које су обилазили у мањим групама, као и Фукоово клатно у оквиру Завода за физику. У свакој стручној лабораторији наставници и сарадници факултета, као и наши студенти, приказали су лабораторијску опрему, објаснили су шта студенти раде кроз лабораторијске вежбе, домаће задатке и пројекте, и приказали су део свог истраживачког рада у различитим подобластима електротехнике и рачунарства. Средњошколци су били комуникативни, па је било и креативних питања.

На крају догађаја, средњошколци из Београда и других градова у Србији, направили су заједничку фотографију испред Зграде техничких факултета, уз жељу домаћина да се успешно упишу на Електротехнички факултет у Београду и да се за четири године традиционално сликају са својим дипломама, испред Факултета и споменика Николи Тесли.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2779/dan_etf.png