Navigacija

Svečani prijem brucoša Softverskog inženjerstva

U petak 30. septembra, u amfiteatru Nikola Tesla svečano je dočekana 19. generacija brucoša Softverskog inženjerstva. Usled velikog interesovanja za upis, kao i ogromne podrške koju renomirane kompanije pružaju ovom studijskom programu, događaj je privukao značajnu medijsku pažnju.

Dobrodošlicu brucošima poželeo je prof. dr Dejan Gvozdić, dekan Elektrotehničkog fakulteta. Istakao da je Fakultet koji su upisali ujedno najstarija i najznačajnija obrazovna i naučno-istraživačka institucija u Srbiji iz oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva, koja ove godine slavi i stogodišnji jubilej od izdavanja prve diplome elektroinženjera Univerziteta u Beogradu.

Prof. Gvozdić je obraćanje nastavio sledećim rečima: Danas je važan dan i za nas, nastavnike, budući da na ovaj dan naš poziv dobija pun smisao. Pred nama sede mladi, izuzetni ljudi, željni izazova i znanja. Mi smo tu da pomognemo, da prenesemo znanje, veštine i tehnike, da pružimo podršku u usvajanju inženjerske logike neophodne za rešavanje mnogih, pa i najsloženijih problema sa kojima će se susretati. Oblast elektrotehnike i softverskog inženjerstva je oblast koja se vrlo dinamično menja, a da bismo mogli da pratimo i nađemo rešenja za stalne promene koje struka doživljava, neophodno je da izučavamo i razumemo fundamentalne principe na kojima ona počiva. Vaš zadatak u narednih nekoliko godina je da se posvetite usvajanju upravo tih, fundamentalnih principa. Na taj način steći ćete neophodnu fleksibilnost da rešavate nove probleme koji budu proizilazili iz novih tehnoloških paradigmi.

Brucošima su se obratili i prodekanica za nastavu, doc. dr Aleksandra Krstić, student prodekan, Lazar Vujičić, šef Katedre za računarsku tehniku i informatiku, prof. dr Jelica Protić i šef Odseka za softversko inženjerstvo, prof. dr Boško Nikolić. Nakon pozdravnih reči, brucošima su predstavljeni obavezni i izborni predmeti u jesenjem semestru prve godine studija.

Povodom značajnog jubileja - 18 godina od osnivanja Softverskog inženjerstva na ETF-u, a u cilju podrške obrazovanju, mobilna kompanija za razvoj igara iz Beograda - Nordeus je donirala 80 računara i monitora Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Ova oprema će biti na raspolaganju studentima zainteresovanim za istraživanje i usavršavanje u oblasti softverskog inženjerstva i računarskih nauka u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Ideja je da se sadržaj i rad u praktičnoj nastavi podigne na viši nivo.

Brucošima se tim povodom obratio Branko Milutinović, direktor i su-osnivač Nordeusa i alumni ETF-a, evocirajući uspomene na studijske dane i prisećajući se svojih prvih koraka u programiranju, baš na ovom Fakultetu.

Saradnja kompanije Nordeus i Elektrotehničkog fakulteta započeta je još 2010. godine stipendiranjem najboljih studenata Softverskog inženjerstva, a 2014. godine je opremljena jedna računarska laboratorija sa 42 računara i monitora, da bi već naredne godine Fakultet i Nordeus otvorili i specijalnu laboratoriju za računarsku grafiku i virtuelnu realnost.

Od osnivanja, 2004. godine, kada je upisana prva generacija od samo 43 studenta, do sada je više od 800 studenata steklo zvanje diplomirani inženjer softverskog inženjerstva i sada uspešno rade u Srbiji i širom sveta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_6.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_7.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_8.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_9.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_60.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_p26_slika1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_p26_slika2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_p26b.jpg