Навигација

Свечани пријем бруцоша Софтверског инжењерства

У петак 30. септембра, у амфитеатру Никола Тесла свечано је дочекана 19. генерација бруцоша Софтверског инжењерства. Услед великог интересовања за упис, као и огромне подршке коју реномиране компаније пружају овом студијском програму, догађај је привукао значајну медијску пажњу.

Добродошлицу бруцошима пожелео је проф. др Дејан Гвоздић, декан Електротехничког факултета. Истакао да је Факултет који су уписали уједно најстарија и најзначајнија образовна и научно-истраживачка институција у Србији из области електротехнике, рачунарства и софтверског инжењерства, која ове године слави и стогодишњи јубилеј од издавања прве дипломе електроинжењера Универзитета у Београду.

Проф. Гвоздић је обраћање наставио следећим речима: Данас је важан дан и за нас, наставнике, будући да на овај дан наш позив добија пун смисао. Пред нама седе млади, изузетни људи, жељни изазова и знања. Ми смо ту да помогнемо, да пренесемо знање, вештине и технике, да пружимо подршку у усвајању инжењерске логике неопходне за решавање многих, па и најсложенијих проблема са којима ће се сусретати. Област електротехнике и софтверског инжењерства је област која се врло динамично мења, а да бисмо могли да пратимо и нађемо решења за сталне промене које струка доживљава, неопходно је да изучавамо и разумемо фундаменталне принципе на којима она почива. Ваш задатак у наредних неколико година је да се посветите усвајању управо тих, фундаменталних принципа. На тај начин стећи ћете неопходну флексибилност да решавате нове проблеме који буду произилазили из нових технолошких парадигми.

Бруцошима су се обратили и продеканица за наставу, доц. др Александра Крстић, студент продекан, Лазар Вујичић, шеф Катедре за рачунарску технику и информатику, проф. др Јелица Протић и шеф Одсека за софтверско инжењерство, проф. др Бошко Николић. Након поздравних речи, бруцошима су представљени обавезни и изборни предмети у јесењем семестру прве године студија.

Поводом значајног јубилеја - 18 година од оснивања Софтверског инжењерства на ЕТФ-у, а у циљу подршке образовању, мобилна компанија за развој игара из Београда - Нордеус је донирала 80 рачунара и монитора Електротехничком факултету у Београду. Ова опрема ће бити на располагању студентима заинтересованим за истраживање и усавршавање у области софтверског инжењерства и рачунарских наука у склопу наставних и ваннаставних активности. Идеја је да се садржај и рад у практичној настави подигне на виши ниво.

Бруцошима се тим поводом обратио Бранко Милутиновић, директор и су-оснивач Нордеуса и алумни ЕТФ-а, евоцирајући успомене на студијске дане и присећајући се својих првих корака у програмирању, баш на овом Факултету.

Сарадња компаније Нордеус и Електротехничког факултета започета је још 2010. године стипендирањем најбољих студената Софтверског инжењерства, а 2014. године је опремљена једна рачунарска лабораторија са 42 рачунара и монитора, да би већ наредне године Факултет и Нордеус отворили и специјалну лабораторију за рачунарску графику и виртуелну реалност.

Од оснивања, 2004. године, када је уписана прва генерација од само 43 студента, до сада је више од 800 студената стекло звање дипломирани инжењер софтверског инжењерства и сада успешно раде у Србији и широм света.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_6.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_7.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_8.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/prijem_si_9.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_60.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_p26_slika1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_p26_slika2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2638/etf_lab_p26b.jpg