Navigacija

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu se pridružuje inicijativi saradnje sa Nacionalnim centrom za IT kompetencije

Beograd, 14. oktobar 2022. godine – Od danas je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu još jedan u nizu fakulteta koji uspostavlja saradnju sa novoosnovanim Nacionalnim centrom za IT kompetencije Kancelarije za IT i eUpravu. Direktor Kancelarije ITE, dr Mihailo Jovanović i dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Dejan Gvozdić su se sastali i razgovarali o intenziviranju saradnje po pitanju razvoja talenata kroz korišćenje kapaciteta ovog centra. Zahvaljujući još ranije potpisanom Sporazumu između Kancelarije i ETF-a, vrata ovog centra su otvorena za realizaciju studentskih praksi, ali i svim svršenim studentima ovog fakulteta.

„Izuzetno mi je drago što na fakultetu na kojem sam diplomirao i postao magistar elektrotehničkih nauka, mogu još jednom da uputim snažnu poruku i podršku svim studentima i svršenim IT stručnjacima da se kroz Nacionalni centar za IT kompetencije upoznaju sa proizvodima vodećih svetskih IT kompanija poput Microsoft-a, Oracle-a, IBM-a, VMware-a, Huawei-a i Cisco-a, kao i naprednim tehnologijama poput veštačke inteligencije, G-clouda, bioinformatike i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. Imamo veliku želju da sarađujemo sa talentovanim ljudima i iskoristio bih ovu priliku da pozovem studente Elektrotehničkog fakulteta i drugih tehničkih fakulteta da se priključe našem timu od 115 zaposlenih u Kancelariji i dobiju priliku da sarađuju i uče od najboljih stručnjaka i rade sa najsavremenijim tehnologijama.“, istakao je dr Mihailo Jovanović.

„Ovo je nešto što je izuzetno važno za Elektrotehnički fakultet. Ono što treba imati u vidu je da je ETF institucija koja tradicionalno razvija softver koji se odnosi na elektronsko poslovanje i elektronske servise. Naš Računski centar postoji još od 1968. godine i ovih, poslednjih decenija je intenzivno radio na razvoju različitih softvera koji se tiču elektronskog poslovanja. Konkretno, radili smo softvere za evidenciju studenata, za potrebe nastavnog osoblja, servise za materijalno-finansijsko poslovanje i za naše istraživačke projekte. Saradnja sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu je započeta još 2018. godine, i u tom periodu smo se uglavnom fokusirali na neke konsultantske poslove u oblasti razvoja infrastrukture, sajber bezbednosti i softverskih alata. Prakse koje bi omogućila Kancelarija bi pružile mogućnost da se naši studenti susretnu sa novom tehnologijom iz oblasti informacioncinih tehnologija i da steknu praktična iskustva iz oblasti veštačke inteligencije. To je nešto što je svakako korisno i za studente i za sam Elektrotehnički fakultet. Nadam se da ćemo ovu saradnju uspeti da uspostavimo, oživimo i dovedemo na jedan nivo gde će i jedna i druga institucija imati uspeha i boljih rezultata.“, istakao je dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2641/image001-2.png
  • /uploads/attachment/vest/2641/a.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2641/PDJ_2795.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2641/PDJ_2823.jpg