Навигација

Електротехнички факултет Универзитета у Београду се придружује иницијативи сарадње са Националним центром за ИТ компетенције

Београд, 14. октобар 2022. године – Од данас је Електротехнички факултет Универзитета у Београду још један у низу факултета који успоставља сарадњу са новооснованим Националним центром за ИТ компетенције Канцеларије за ИТ и еУправу. Директор Канцеларије ИТЕ, др Михаило Јовановић и декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду, др Дејан Гвоздић су се састали и разговарали о интензивирању сарадње по питању развоја талената кроз коришћење капацитета овог центра. Захваљујући још раније потписаном Споразуму између Канцеларије и ЕТФ-а, врата овог центра су отворена за реализацију студентских пракси, али и свим свршеним студентима овог факултета.

„Изузетно ми је драго што на факултету на којем сам дипломирао и постао магистар електротехничких наука, могу још једном да упутим снажну поруку и подршку свим студентима и свршеним ИТ стручњацима да се кроз Национални центар за ИТ компетенције упознају са производима водећих светских ИТ компанија попут Microsoft-а, Oracle-а, IBM-а, VMware-а, Huawei-а и Cisco-а, као и напредним технологијама попут вештачке интелигенције, G-clouda, биоинформатике и услугама од поверења у електронском пословању. Имамо велику жељу да сарађујемо са талентованим људима и искористио бих ову прилику да позовем студенте Електротехничког факултета и других техничких факултета да се прикључе нашем тиму од 115 запослених у Канцеларији и добију прилику да сарађују и уче од најбољих стручњака и раде са најсавременијим технологијама.“, истакао је др Михаило Јовановић.

„Ово је нешто што је изузетно важно за Електротехнички факултет. Оно што треба имати у виду је да је ЕТФ институција која традиционално развија софтвер који се односи на електронско пословање и електронске сервисе. Наш Рачунски центар постоји још од 1968. године и ових, последњих деценија је интензивно радио на развоју различитих софтвера који се тичу електронског пословања. Конкретно, радили смо софтвере за евиденцију студената, за потребе наставног особља, сервисе за материјално-финансијско пословање и за наше истраживачке пројекте. Сарадња са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу је започета још 2018. године, и у том периоду смо се углавном фокусирали на неке консултантске послове у области развоја инфраструктуре, сајбер безбедности и софтверских алата. Праксе које би омогућила Канцеларија би пружиле могућност да се наши студенти сусретну са новом технологијом из области информационциних технологија и да стекну практична искуства из области вештачке интелигенције. То је нешто што је свакако корисно и за студенте и за сам Електротехнички факултет. Надам се да ћемо ову сарадњу успети да успоставимо, оживимо и доведемо на један ниво где ће и једна и друга институција имати успеха и бољих резултата.“, истакао је декан Електротехничког факултета проф. др Дејан Гвоздић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2641/image001-2.png
  • /uploads/attachment/vest/2641/a.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2641/PDJ_2795.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2641/PDJ_2823.jpg