Navigacija

Elektrotehnički fakultet ugostio najbolje projekt menadžere iz cele Evrope u okviru događaja: EARMA- BESTPRAC Thematic group Meeting

Elektrotehnički Faklutet je po drugi put domaćin događaja koji okuplja stručnjake iz oblasti rukovođenja naučnim projektima, koji će 6. i 7.septembra ove godine imati priliku da na različitim radionicama razmene svoja iskustva.

Ovih 120 učesnika iz 29 zemalja, prema uskostručnoj opredeljenosti, učestvuje na sesijama iz oblasti finansija, pravno-administrative regulative i ostalim horizontalnim temama od značaja za implementaciju EU projekat (Open science, Gender equality, Impact, Dissemination and Explanation of project results..).

Fakultet je sa Centrom za promociju nauke, a uz veliku podršku EARMA (European Association of Research Managers and Administrators) organizovao  ovaj skup, dok je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo njegov značaj. Tim povodom, skupu su se obratili pomoćnik ministra, dr Aleksandar Jović, dekan ETF-a, prof. dr Dejan Gvozdić i direktor Centra za promociju nauke, dr Marko Krstić.

Dr Aleksandar Jović je otvorio skup izrazima zahvalnosti što takav koncept uzajamnog razmenjivanja iskustava u ovoj oblasti postoji. Pozdravio je skup u ime ministra, Branka Ružića i istakao da svako ko se bavi naučnim istraživanjima, naročito na internacionalnom nivou  u proteklih nekoliko godina, svakako može da prepozna značaj i potrebu za stručnom podrškom prilikom implemetnacija finansijskih, pravno-administrativnih i drugih zahteva donatora prilikom implementacije naučno-istraživačkih projekata. Kao što su, uostalom, učesnici ove konferencije.

Prof. dr Dejan Gvozdić je pozdravio skup i poželeo dobrodošlicu gostima, ističući da se nalaze na Fakultetu, koji je ujedno i najviše rangirana, najstarija i najznačajnija institucija u Republici Srbiji, koja se bavi naukom i nastavom iz oblasti elektrotehnike i računarstva,a koja, inače, sledeće godine slavi jubilej, 75 godina postojanja. Dekan je obraćanje zaključio sledećim rečima:

 Rukovodstvo ETFa razume izuzetan značaj RMA (Research Management and  Administration) mreža kao neizostavnog segmenta pri realizaciji naučno-istraživačkih projekata. Nadamo se da će ovaj i slični skupovi omogućiti dodatno usavršavanje i povezivanje RMA stručnjaka i na nacionalnom i na evropskom nivou. Kao krajnji cilj svega toga, mi želimo da ETF proširi međunarodnu saradnju sa svim zainteresovanim naučnim institucijama iz Evrope.

Direktor Centra za promociju nauke, dr Marko Krstić rekao je da je agenda innstitucije ispred koje stoji ostala dosledna jednom i najvažnijem cilju, od dana osnivanja, a to je da promoviše nauku što širem auditorijumu. Sve to ne bi bilo izvodljivo da naučni istraživači nemaju podršku i usmeravanje ovakve grupe ljudi, kao što su učesnici ovakvog skupa.

Odmah nakon ovih reči dobrodošlice, počele su i prve prezentacije u dva amfiteatra Elektrotehničkog fakulteta.

credits: Ipsipedia (Žitije)

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2598/ETF6.9.2022-9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2598/ETF6.9.2022-36.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2598/ETF6.9.2022-102Grupna.jpg