Navigacija

Prof. dr Dejan Gvozdić o velikom interesovanju i kvalitetu kandidata za upis na ETF

Televizija TANJUG je 28. juna u emisiji Tačno u 15, ugostila dekana Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejana Gvozdića kako bi podelio svoje utiske nakon održanog prijemnog ispita. U emisiji je gostovao i gospodin Marko Vučetić, PR sajta za zapošljavanje Hello World, koji je, pozivajući se na statistiku tržišta rada, istakao deficit inženjera i IT stručnjaka.

Prof. dr Dejan Gvozdić je, komentarišući interes kandidata za studiranje na Elektrotehničkom fakultetu, objasnio da je u proceni interesa neophodno uzeti u obzir dva kriterijuma. Prvi kriterijum predstavlja broj prijavljenih kandidata, koji je sličan kao i prethodnih godina, što ukazuje na stabilnost u interesovanju za Elektrotehnički fakultet. Ove godine za prijemni ispit se prijavilo 1162 kandidata, na dostupnih 720 mesta. Drugi kriterijum je prosečna ocena koju su kandidati ostvarili tokom srednjoškolskog obrazovanja, koja ove godine iznosi 4,73 i ukazuje na impozantan kvalitet samih kandidata. Prof. Gvozdić je dodatno ukazao da prijemni ispit na Elektrotehničkom fakultetu nema za cilj samo puko rangiranje kandidata, već i da obezbedi i ujednači nivo potrebnog predznanja i pripremi buduće studente za ono što ih očekuje i što će se od njih zahtevati na prvoj godini studija.

„Mi smo jedini tehnički fakultet koji i dalje respektuje znanje iz fizike. Prijemni ispit traje dva dana, kandidati mogu da biraju da li će izaći prvog dana na matematiku ili sutradan na fiziku, a mogu da polažu i oba ispita. To je kada govorimo o studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo. Softversko inženjerstvo je jako popularno i predstavlja perjanicu Fakulteta, tu se prijemni ispit završava sa matematikom. Mladi sa ovog studijskog programa vrlo brzo dođu do kreativnih, izazovnih, visoko plaćenih poslova.”

Interesovanje za Elektrotehnički fakultet, prema rečima prof. Gvozdića, može se objasniti i činjenicom da živimo u sajber-fizičkom svetu, gde se susreću i prepliću veštačka inteligencija, internet stvari, ugrađeni elektronski sistemi. Rastući izazovi u domenu biomedicine i energetike i u potpunosti opravdavaju veliko interesovanje ambicioznih i perspektivnih mladih ljudi za različite oblasti elektrotehnike.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2577/Slika_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2577/Slika_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2577/Slika_3.jpg