Навигација

Проф. др Дејан Гвоздић о великом интересовању и квалитету кандидата за упис на ЕТФ

Телевизија ТАНЈУГ је 28. јуна у емисији Тачно у 15, угостила декана Електротехничког факултета, проф. др Дејана Гвоздића како би поделио своје утиске након одржаног пријемног испита. У емисији је гостовао и господин Марко Вучетић, ПР сајта за запошљавање Hello World, који је, позивајући се на статистику тржишта рада, истакао дефицит инжењера и ИТ стручњака.

Проф. др Дејан Гвоздић је, коментаришући интерес кандидата за студирање на Електротехничком факултету, објаснио да је у процени интереса неопходно узети у обзир два критеријума. Први критеријум представља број пријављених кандидата, који је сличан као и претходних година, што указује на стабилност у интересовању за Електротехнички факултет. Ове године за пријемни испит се пријавило 1162 кандидата, на доступних 720 места. Други критеријум је просечна оцена коју су кандидати остварили током средњошколског образовања, која ове године износи 4,73 и указује на импозантан квалитет самих кандидата. Проф. Гвоздић је додатно указао да пријемни испит на Електротехничком факултету нема за циљ само пуко рангирање кандидата, већ и да обезбеди и уједначи ниво потребног предзнања и припреми будуће студенте за оно што их очекује и што ће се од њих захтевати на првој години студија.

„Ми смо једини технички факултет који и даље респектује знање из физике. Пријемни испит траје два дана, кандидати могу да бирају да ли ће изаћи првог дана на математику или сутрадан на физику, а могу да полажу и оба испита. То је када говоримо о студијском програму Електротехника и рачунарство. Софтверско инжењерство је јако популарно и представља перјаницу Факултета, ту се пријемни испит завршава са математиком. Млади са овог студијског програма врло брзо дођу до креативних, изазовних, високо плаћених послова.”

Интересовање за Електротехнички факултет, према речима проф. Гвоздића, може се објаснити и чињеницом да живимо у сајбер-физичком свету, где се сусрећу и преплићу вештачка интелигенција, интернет ствари, уграђени електронски системи. Растући изазови у домену биомедицине и енергетике и у потпуности оправдавају велико интересовање амбициозних и перспективних младих људи за различите области електротехнике.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2577/Slika_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2577/Slika_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2577/Slika_3.jpg