Navigacija

Fukoovo klatno u Zavodu za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu

Zavod za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu od sada je jedan od privilegovanih vlasnika Fukoovog klatna – eksperimentalne postavke koja potvrđuje Zemljinu rotaciju. Postavka je otvorena za širu javnost i tematski je prilagođena deci i mladima različitog uzrasta. Zahvaljujući projektu „Klati se klatno“, koji je realizovan u  saradnji s Centrom za promociju nauke i uz podršku osnivača –  Elektrotehničkog, Mašinskog, Tehnološko-metalurškog i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zavod za fiziku tehničkih fakulteta se pridružio ustanovama kulture i univerzitetima širom sveta koji mogu da se pohvale ovom atraktivnom postavkom.

Dr Marina Soković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije izrazila je zadovoljstvo što je u prilici da među prvima pogleda postavku Zavoda za fiziku koja, kako je navela, na nabolji način promoviše nauku u Srbiji i naučna dostignuća približava svim građanima,  posebno mlađim naraštajima.

Prisutne je pozdravio Dekan Elekrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić i rekao da je svet u kome živomo postao sajber fizički, ali da većina ljudi nije svesna da je to rezultat tehnoloških rešenja koja su proistekla iz značajnih otkrića fizike. „Zbog toga je od vitalne važnosti za tehničke fakultete da se kvalitet i kvantitet nastave fizike podigne na još viši nivo, ne samo u osnovnim i srednjim školama, nego i na fakultetima“. Prof. Gvozdić je naveo da znanja iz oblasti fizike i srodnih disciplina danas prevazilaze okvire prirodnih i tehničkih nauke i sve više postaju značajna u oblastima kao što su cirkularna ekonomija, zatim finansije, nekim oblastima društveno-humanističkih nauka, kao i u domenu medicinskih nauka. „U tom smislu, Fukoovo klatno je projekat koji na jedan multidisciplinaran i inegrativni način uključuje ekspertizu naša četiri fakulteta. Osim što simbolizuje jedinstvo i isprepletenost tehničkih disciplina, on u neku ruku dokazuje značaj fizike u savremenom svetu upravo kroz fenomenološko preslikavanje.  Imajući sve to u vidu uveren sam da će postavka Fukoovog klatna značajno pomoći promociji Zavoda za fiziku, ali i promociji tehničkih fakulteta i fizike uopšte“, naglasio je prof. Gvozdić.

Prisutne je pozdravio i prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu. „Veoma je lepo videti ljude koji vole nauku. Povod je izvanredan i uveren sam da će postavka Fukoovog klatna biti još jedan od simbola koji će naše fakultete spajati na zajedničkom zadatku promocije nauke i tehnike. Sada je vreme inženjerstva. Treba da iskoristimo taj talas i uradimo što je moguće više za naš Univerzitet, ali u prvom redu za tehničke fakultete“, istakao je prof. Popović.

Prisutnima su se zatim obratili i doc. dr Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, kao i prof. dr Jasna Crnjanski, direktorka Zavoda za fiziku tehničkih fakulteta koja je i zvanično otvorila postavku Fukoovog klatna. Doc. dr Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke rekao je da je projekat Klati se klatno bio veoma visoko kotiran na javnom pozivu za finansiranje eksponata. Sa zadovoljstvom je konstatovao da je ono što ima prilike da vidi u potpunosti opravdalo tu visoku poziciju. Dr Jasna Crnjanski, direktorka Zavoda za fiziku se zahvalila fakultetima osnivačima, Elektrotehničkom, Mašinskom, Građevinskom i Tehnološko-metalurškom fakultetu, kao i Centru za promociju nauke, na finansijskoj podršci bez koje projekat ne bi mogao da bude realizovan. Ukazala je na brojne izazove sa kojima se susretao projektni tim u sastavu Petar Atanasijević (ETF), Novica Janković (MF), Dragan Olćan (ETF), i zaposleni iz Zavoda za fiziku, Milan Vasić, Dragana Ilić, Jug Vujasinović i Aleksandra Jerotić. Izrazila je nadu da će na osnovu eksponata Fukoovog klatna dokaz Zemljine rotacije biti dovoljno očigledan svim posetiocima Zavoda i da se u skladu sa latinskom poslovicom "Manifestum non eget probatione" koja krasi postavku, to ne mora dodatno dokazivati.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture4.jpg