Навигација

Фукоово клатно у Заводу за физику техничких факултета Универзитета у Београду

Завод за физику техничких факултета Универзитета у Београду од сада је један од привилегованих власника Фукоовог клатна – експерименталне поставке која потврђује Земљину ротацију. Поставка је отворена за ширу јавност и тематски је прилагођена деци и младима различитог узраста. Захваљујући пројекту „Клати се клатно“, који је реализован у  сарадњи с Центром за промоцију науке и уз подршку оснивача –  Електротехничког, Машинског, Технолошко-металуршког и Грађевинског факултета Универзитета у Београду, Завод за физику техничких факултета се придружио установама културе и универзитетима широм света који могу да се похвале овом атрактивном поставком.

Др Марина Соковић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије изразила је задовољство што је у прилици да међу првима погледа поставку Завода за физику која, како је навела, на набољи начин промовише науку у Србији и научна достигнућа приближава свим грађанима,  посебно млађим нараштајима.

Присутне је поздравио Декан Елекротехничког факултета, проф. др Дејан Гвоздић и рекао да је свет у коме живомо постао сајбер физички, али да већина људи није свесна да је то резултат технолошких решења која су проистекла из значајних открића физике. „Због тога је од виталне важности за техничке факултете да се квалитет и квантитет наставе физике подигне на још виши ниво, не само у основним и средњим школама, него и на факултетима“. Проф. Гвоздић је навео да знања из области физике и сродних дисциплина данас превазилазе оквире природних и техничких науке и све више постају значајна у областима као што су циркуларна економија, затим финансије, неким областима друштвено-хуманистичких наука, као и у домену медицинских наука. „У том смислу, Фукоово клатно је пројекат који на један мултидисциплинаран и инегративни начин укључује експертизу наша четири факултета. Осим што симболизује јединство и испреплетеност техничких дисциплина, он у неку руку доказује значај физике у савременом свету управо кроз феноменолошко пресликавање.  Имајући све то у виду уверен сам да ће поставка Фукоовог клатна значајно помоћи промоцији Завода за физику, али и промоцији техничких факултета и физике уопште“, нагласио је проф. Гвоздић.

Присутне је поздравио и проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета у Београду. „Веома је лепо видети људе који воле науку. Повод је изванредан и уверен сам да ће поставка Фукоовог клатна бити још један од симбола који ће наше факултете спајати на заједничком задатку промоције науке и технике. Сада је време инжењерства. Треба да искористимо тај талас и урадимо што је могуће више за наш Универзитет, али у првом реду за техничке факултете“, истакао је проф. Поповић.

Присутнима су се затим обратили и доц. др Марко Крстић, в.д. директора Центра за промоцију науке, као и проф. др Јасна Црњански, директорка Завода за физику техничких факултета која је и званично отворила поставку Фукоовог клатна. Доц. др Марко Крстић, в.д. директора Центра за промоцију науке рекао је да је пројекат Клати се клатно био веома високо котиран на јавном позиву за финансирање експоната. Са задовољством је констатовао да је оно што има прилике да види у потпуности оправдало ту високу позицију. Др Јасна Црњански, директорка Завода за физику се захвалила факултетима оснивачима, Електротехничком, Машинском, Грађевинском и Технолошко-металуршком факултету, као и Центру за промоцију науке, на финансијској подршци без које пројекат не би могао да буде реализован. Указала је на бројне изазове са којима се сусретао пројектни тим у саставу Петар Атанасијевић (ЕТФ), Новица Јанковић (МФ), Драган Олћан (ЕТФ), и запослени из Завода за физику, Милан Васић, Драгана Илић, Југ Вујасиновић и Александра Јеротић. Изразила је наду да ће на основу експоната Фукоовог клатна доказ Земљине ротације бити довољно очигледан свим посетиоцима Завода и да се у складу са латинском пословицом "Manifestum non eget probatione" која краси поставку, то не мора додатно доказивати.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2568/Picture4.jpg