Navigacija

Studenti Elektrotehničkog fakulteta dobitnici Tesline nagrade za stvaralaštvo mladih

Lazar Stojanović, Filip Bakić i Petar Ćirić, studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobitnici su „Tesline nagrade za stvaralaštvo mladih“ za 2020/21. godinu. Ovu prestižnu nagradu tradicionalno dodeljuju fondacija „Nikola Tesla“ i PU Elektromašinogradnja.

Žiri u sastavu: prof. dr Milun Babić, prof. dr Nikola Rajaković, prof. dr Milan Petrović, dipl. inž. Slobodan Babić, dipl. inž. Mladen Simović i dipl. inž. Milenko Nikolić, je iz veoma jake konkurencije izabrao četiri studentska rada koji su ravnomerno poneli titulu najboljeg. Autori radova su nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od po 25 hiljada dinara.

Među akademskim radovima koji su se izdvojili kvalitetom su radovi studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu: „Influence of system delay on current controller stability and performance at grid‐side inverter with LCL filter“ – rad studenata modula Signali i sistemi Lazara Stojanovića i Filipa Bakića prezentovanog na  21st International Symposium on Power Electronics (Ee), urađen pod mentorstvom dipl. inž. Aleksandra Milića, asistenta na Katedri za energetske pretvarače i pogone i „Električne instalacije sistema za daljinsko očitavanje merača isporučene toplotne energije u pametnim zgradama“ – master rad studenta modula Energetika Petra Ćirića, urađen pod mentorstvom prof. dr Jovana Trifunovića, vanrednog profesora na Katedri za energetske pretvarače i pogone.

Studenti modula Signali i sistemi Lazar Stojanović i Filip Bakić sa mentorom dipl. inž. Aleksandrom Milićem, asistentom na Katedri za energetske pretvarače i pogone

Pored studenata Elektrotehničkog fakulteta, ovogodišnju „Teslinu nagradu za stvaralaštvo mladih“ dobili su i njihove kolege sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Jelica Pešić za rad pod nazivom „ Analiza parametara obrtnog kola Pelton turbine kućnog agregata u HE „Bistrica“, kao i Vladimir Zdravković za rad pod nazivom  „Optimizacija toplotne šeme parnog turbopostrojenja za kombinovani ciklus parne i gasne turbine sa kombinovanom proizvodnjom električne energije i toplote“.

„Teslina nagrada za stvaralaštvo mladih“ ustanovljena je s idejom da se podstakne naučno-istraživački rad i stvaralaštvo mladih i dodeljuje se svake godine u okviru tradicionalne manifestacije „Teslini dani energetike“. Zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji svečanost povodom 12. Teslinih dana nije održana, tako da će diplome i plakete nagrađenim mladim stvaraocima biti uručene kada za to budu stvoreni uslovi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2492/Picture2.jpg