Навигација

Студенти Електротехничког факултета добитници Теслине награде за стваралаштво младих

Лазар Стојановић, Филип Бакић и Петар Ћирић, студенти Електротехничког факултета Универзитета у Београду добитници су „Теслине награде за стваралаштво младих“ за 2020/21. годину. Ову престижну награду традиционално додељују фондација „Никола Тесла“ и ПУ Електромашиноградња.

Жири у саставу: проф. др Милун Бабић, проф. др Никола Рајаковић, проф. др Милан Петровић, дипл. инж. Слободан Бабић, дипл. инж. Младен Симовић и дипл. инж. Миленко Николић, је из веома јаке конкуренције изабрао четири студентска рада који су равномерно понели титулу најбољег. Аутори радова су награђени новчаном наградом у износу од по 25 хиљада динара.

Међу академским радовима који су се издвојили квалитетом су радови студената Електротехничког факултета у Београду: „Influence of system delay on current controller stability and performance at grid‐side inverter with LCL filter“ – рад студената модула Сигнали и системи Лазара Стојановића и Филипа Бакића презентованог на  21st International Symposium on Power Electronics (Ee), урађен под менторством дипл. инж. Александра Милића, асистента на Катедри за енергетске претвараче и погоне и „Електричне инсталације система за даљинско очитавање мерача испоручене топлотне енергије у паметним зградама“ – мастер рад студента модула Енергетика Петра Ћирића, урађен под менторством проф. др Јована Трифуновића, ванредног професора на Катедри за енергетске претвараче и погоне.

Студенти модула Сигнали и системи Лазар Стојановић и Филип Бакић са ментором дипл. инж. Александром Милићем, асистентом на Катедри за енергетске претвараче и погоне

Поред студената Електротехничког факултета, овогодишњу „Теслину награду за стваралаштво младих“ добили су и њихове колеге са Машинског факултета Универзитета у Београду: Јелица Пешић за рад под називом „ Анализа параметара обртног кола Пелтон турбине кућног агрегата у ХЕ „Бистрица“, као и Владимир Здравковић за рад под називом  „Оптимизација топлотне шеме парног турбoпoстрojeњa за комбиновани циклус парне и гасне турбине са комбинованом производњом електричне енергије и топлоте“.

„Теслина награда за стваралаштво младих“ установљена је с идејом да се подстакне научно-истраживачки рад и стваралаштво младих и додељује се сваке године у оквиру традиционалне манифестације „Теслини дани енергетике“. Због актуелне епидемиолошке ситуације у земљи свечаност поводом 12. Теслиних дана није одржана, тако да ће дипломе и плакете награђеним младим ствараоцима бити уручене када за то буду створени услови.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2492/Picture2.jpg