Navigacija

Zapaženi rezultati studenata na naučnim konferencijama

U poslednja tri meseca studenti H-Bridges tima objavili su sedam naučnih radova i učestovovali na tri domaće i međunarodne naučne konferencije održane u Srbiji, gde su ostvarili zapažene rezultate.Ovi radovi nastali su kao rezultat istraživanja u Laboratoriji za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima pod mentorstvom prof. dr Slobodana Vukosavića i asistenta Aleksandra Milića. Radovi su nastali kao rezultat istraživanja i razvoja za takmičenje International Future Energy Challenge (IFEC2022).

Na konferenciji IcEtran u oblasti energetske elektronike objavljena su dva rada: Implementation and testing of basic algorithms in PV systems with batteries on a common DC link - Katarina Ćeranić, Mila Gligorijević i Lazar Stojanović, i  Design of LLC Resonant Tank in a Low Power DC/DC Power Converter - Katarina Obradović, Emilija Lukić i Jovana Plavšić. Nakon završetka konferencije rad  Design of LLC Resonant Tank in a Low Power DC/DC Power Converter, predložen je za najbolji rad mladog autora u okviru sekcije za Elektroenergetiku.

Učešćem studenata na savetovanju CIGRE Srbija u okviru komiteta B4 (HVDC i energetska elektronika) predstavljena su još dva rada. Prvi pod nazivom „Uporedna analiza visokofrekventnih i mrežnih transformatora pri postizanju galvanske izolacije monofaznih mrežnih invertora“ - Katarina Obradović i Jelena Čakarević, i drugi pod nazivom „Uticaj odabira MPPT pretvarača i konfiguracije fotonaponskih sistema na cenu i efikasnost sistema“ - Emilija Lukić i Isidora Dinčić, koji je na kraju pomenute sesije proglašen za najbolji rad na komitetu B4.

Takođe, članovi H-Bridges tima učestovali su i na HHI konferenciji Ee2021 u okviru kojeg su imali priliku da predstave tri svoja rada Design Procedure for High‐Frequency Transformer in LLC Resonant Topology - Katarina Obradović  i Jovana Plavšić, Minimization of Commutation Losses in LLC Resonant Converter with GaN HEMTs and Si based MOSFETs - Emilija Lukić i Jelena Čakarević. Najuspešniji – Influence of system delay on current controller stability and performance at grid‐side inverter with LCL filter, čiji su autori Lazar Stojanović i Filip Bakić, nagrađen je priznanjem The Best Serbian Paper Award. Nakon izlaganja, studenti su uspeli da zainteresuju posetioce pomenutim temama pa su na osovu toga dobili i značajne savete stručnjaka na koji način da nastave istraživanja u ovim oblastima.

Pored izlaganja radova, studenti su imali modućnost da prisustvuju i ostalim panelima u sklopu konferencije, kao i da posete sajam kompanija u Srbiji i inostranstvu. Ovakvi događaji su izvrsne prilike da se studenti upoznaju sa trenutnim stanjem industrije i u kom pravcu se kreće tržište.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_1.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_4.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2466/image.jpeg