Навигација

Запажени резултати студената на научним конференцијама

У последња три месеца студенти H-Bridges тима објавили су седам научних радова и учестововали на три домаће и међународне научне конференције одржане у Србији, где су остварили запажене резултате.Ови радови настали су као резултат истраживања у Лабораторији за дигитално управљање претварачима и погонима под менторством проф. др Слободана Вукосавића и асистента Александра Милића. Радови су настали као резултат истраживања и развоја за такмичење International Future Energy Challenge (IFEC2022).

На конференцији IcEtran у области енергетске електронике објављена су два рада: Implementation and testing of basic algorithms in PV systems with batteries on a common DC link - Катарина Ћеранић, Мила Глигоријевић и Лазар Стојановић, и  Design of LLC Resonant Tank in a Low Power DC/DC Power Converter - Катарина Обрадовић, Емилија Лукић и Јована Плавшић. Након завршетка конференције рад  Design of LLC Resonant Tank in a Low Power DC/DC Power Converter, предложен је за најбољи рад младог аутора у оквиру секције за Електроенергетику.

Учешћем студената на саветовању ЦИГРЕ Србија у оквиру комитета Б4 (ХВДЦ и енергетска електроника) представљена су још два рада. Први под називом „Упоредна анализа високофреквентних и мрежних трансформатора при постизању галванске изолације монофазних мрежних инвертора“ - Катарина Обрадовић и Јелена Чакаревић, и други под називом „Утицај одабира МППТ претварача и конфигурације фотонапонских система на цену и ефикасност система“ - Емилија Лукић и Исидора Динчић, који је на крају поменуте сесије проглашен за најбољи рад на комитету Б4.

Такође, чланови H-Bridges тима учестовали су и на ХХI конференцији Ее2021 у оквиру којег су имали прилику да представе три своја рада Design Procedure for High‐Frequency Transformer in LLC Resonant Topology - Катарина Обрадовић  и Јована Плавшић, Minimization of Commutation Losses in LLC Resonant Converter with GaN HEMTs and Si based MOSFETs - Емилија Лукић и Јелена Чакаревић. Најуспешнији – Influence of system delay on current controller stability and performance at grid‐side inverter with LCL filter, чији су аутори Лазар Стојановић и Филип Бакић, награђен је признањем The Best Serbian Paper Award. Након излагања, студенти су успели да заинтересују посетиоце поменутим темама па су на осову тога добили и значајне савете стручњака на који начин да наставе истраживања у овим областима.

Поред излагања радова, студенти су имали модућност да присуствују и осталим панелима у склопу конференције, као и да посете сајам компанија у Србији и иностранству. Овакви догађаји су изврсне прилике да се студенти упознају са тренутним стањем индустрије и у ком правцу се креће тржиште.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_1.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2466/slika_4.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2466/image.jpeg