Navigacija

H-Bridges tim - uspeh na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategorijama studentskih i srednjoškolskih timova

Ovogodišnje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u kategorijama studentskih i srednjoškolskih timova održano je 7. oktobra u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu. Kao predstavnik Elektrotehničkog fakulteta, tim H-Bridges imao je priliku da predstavi svoju inovativnu ideju u samom finalu ovog takmičenja. Nakon dva eliminaciona kruga, svrstao su se među pet najboljih sudentskih inovacija! 
U finalnoj rundi u kategoriji Najbolji studentski tim, H-Bridges osvojio je IV mesto sa svojim konceptom Solar Bridge. Ovaj tim imao je zadatak u da osmisli i tačno definiše poslovni model, koji će kroz prezentaciju u finalu predstavi stručnom žiriju. U periodu od 28. maja do 17. juna 2021. u okviru ovog takmičenja, H-Bridges radio je na sastavljanju poslovnog modela pored 39 konkurenata, a za procenu kvaliteta njihovog rada bilo je zaduženo 29 recenzenata.
Zamisao koju je H-Bridges predstavio stručnom žiriju donosi promene u klasičnom pristupu ugradnje solarnih elektrana i omogućava efikasno snabdevanje električnom energijom. Korišćenjem solarnih invertora malih snaga daje se prilika prosečnom korisniku za poboljšanje životnog standarda.
Postepenim povećanjem instalisane snage na krovovima domaćinstava omogućava da se uz malu početnu investiciju pređe na obnovljive izvore enegije. Takođe, ideja uključuje mobilnu aplikaciju koja prati rad celog sistema i daje predloge za maksimalno iskorišćenje proizvedene električne energije i maksimalnu uštedu.
''Budite i Vi deo zelene revolucije!'' je Solar Bridge slogan koji ukratko objašnjava njegov cilj: uključivanje prosečnog domaćinstva u zaštitu životne sredine na pristupačan način.
U ocenjivanju timova u finalnom krugu učestovavalo je 5 članova žirija:
– prof. dr Aleksandar Petrović, red. profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
– Mirjana Jelić, savetnik u Sektoru za patente, odnosno u Odeljenju za mašinstvo, elektrotehniku i opštu tehniku
– Marina Vukobratović Karan, samostalni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
– Ivana Kostić, stručni savetnik za implementaciju programa i projekata Fonda za inovacionu delatnost
– prof. dr Miomir Pavlović, redovni profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Tehnološki fakultet u Zvorniku i naučni savetnik u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju
Ovo takmičenje je izvanredna prilika za sticanje novog znanja o domaćem tržištu i savladavanju pisanja biznis plana. Pored toga, obuhvata predstavljanje inovativne ideje javnosti, što je jako važna veština danas.
Članovima H-Bridges tima je bila čast da učestvuju u ovom zanimljivom projektu i nadaju se da će se u budućnosti otvoriti još ovakvih šansi. 
Takmičenje će biti emitovano na kanalu Radio televizije Srbije (RTS1), a  tačan termin će naknadno biti  objavljen.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_1.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_2.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_3.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_4.JPG