Навигација

H-Bridges тим - успех на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у категоријама студентских и средњошколских тимова

Овогодишње Такмичење за најбољу технолошку иновацију у категоријама студентских и средњошколских тимова одржано је 7. октобра у просторијама Ректората Универзитета у Београду. Као представник Електротехничког факултета, тим H-Bridges имао је прилику да представи своју иновативну идеју у самом финалу овог такмичења. Након два елиминациона круга, сврстао су се међу пет најбољих судентских иновација! 
У финалној рунди у категорији Најбољи студентски тим, H-Bridges освојио је IV место са својим концептом Solar Bridge. Овај тим имао је задатак у да осмисли и тачно дефинише пословни модел, који ће кроз презентацију у финалу представи стручном жирију. У периоду од 28. маја до 17. јуна 2021. у оквиру овог такмичења, H-Bridges радио је на састављању пословног модела поред 39 конкурената, а за процену квалитета њиховог рада било је задужено 29 рецензената.
Замисао коју је H-Bridges представио стручном жирију доноси промене у класичном приступу уградње соларних електрана и омогућава ефикасно снабдевање електричном енергијом. Коришћењем соларних инвертора малих снага даје се прилика просечном кориснику за побољшање животног стандарда.
Постепеним повећањем инсталисане снаге на крововима домаћинстава омогућава да се уз малу почетну инвестицију пређе на обновљиве изворе енегије. Такође, идеја укључује мобилну апликацију која прати рад целог система и даје предлоге за максимално искоришћење произведене електричне енергије и максималну уштеду.
''Будите и Ви део зелене револуције!'' је Solar Bridge слоган који укратко објашњава његов циљ: укључивање просечног домаћинства у заштиту животне средине на приступачан начин.
У оцењивању тимова у финалном кругу учестовавало је 5 чланова жирија:
– проф. др Александар Петровић, ред. професор на Машинском факултету Универзитета у Београду
– Мирјана Јелић, саветник у Сектору за патенте, односно у Одељењу за машинство, електротехнику и општу технику
– Марина Вукобратовић Каран, самостални саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја
– Ивана Костић, стручни саветник за имплементацију програма и пројеката Фонда за иновациону делатност
– проф. др Миомир Павловић, редовни професор на Универзитету у Источном Сарајеву, Технолошки факултет у Зворнику и научни саветник у Институту за хемију, технологију и металургију
Ово такмичење је изванредна прилика за стицање новог знања о домаћем тржишту и савладавању писања бизнис плана. Поред тога, обухвата представљање иновативне идеје јавности, што је јако важна вештина данас.
Члановима H-Bridges тима је била част да учествују у овом занимљивом пројекту и надају се да ће се у будућности отворити још оваквих шанси. 
Такмичење ће бити емитовано на каналу Радио телевизије Србије (РТС1), а  тачан термин ће накнадно бити  објављен.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_1.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_2.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_3.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/2442/slika_4.JPG