Navigacija

Izložba povodom sto godina od rođenja akademika Rajka Tomovića

rt slika.pngU četvrtak, 24. oktobra, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, biće otvorena izložba povodom sto godina od rođenja akademika Rajka Tomovića, našeg značajnog naučnika. Prilikom otvaranja govoriće akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, a čast da otvori izložbu imaće akademik Dejan Popović, član Odeljenja tehničkih nauka SANU.

U petak 1. novembra će biti jednodnevna internacionalna konferencija u svečanoj sali SANU, Kneza Mihaila 35/II. Poslepodnevni deo konferencije je predviđen za lične prikaze ličnosti Rajka Tomovića bivših profesora ETF koji su radili sa i učili od Rajka Tomovića (Srđan Stanković, Srbijanka Turajlić, Veljko Potkonjak, Dejan Popović i Tadej Bajd, sadašnji predsednik Slovenačke akademije nauke i umetnosti, Ljubljana). 

Rajko Tomović je bio profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, konstruktor prvih specijalnih računara za rešavanje diferencijalnih jednačina i tvorac takozvane „beogradske šake“, što je predstavljao jedan od prvih pokušaja u svetu da se izradi veštački organ sa čulom dodira. U svom naučnom radu bavio se multidisciplinarnim istraživanjima veštačke inteligencije i biotehnikom.

Na izložbi, koja je deo međunarodnog skupa organizovanog u čast akademika Tomovića, biće prikazana njegova dostignuća i rezultati naučnog rada u razvoju humanoidne robotike. Takođe, izložba će ukazati na veliki ugled i značaj koji je Rajko Tomović imao u međunarodnim krugovima.