Навигација

Изложба поводом сто година од рођења академика Рајка Томовића

rt slika.pngУ четвртак, 24. октобра, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, биће отворена изложба поводом сто година од рођења академика Рајка Томовића, нашег значајног научника. Приликом отварања говориће академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ, а част да отвори изложбу имаће академик Дејан Поповић, члан Одељења техничких наука САНУ.

У петак 1. новембра ће бити једнодневна интернационална конференција у свечаној сали САНУ, Кнеза Михаила 35/II. Послеподневни део конференције је предвиђен за личне приказе личности Рајка Томовића бивших професора ЕТФ који су радили са и учили од Рајка Томовића (Срђан Станковић, Србијанка Турајлић, Вељко Поткоњак, Дејан Поповић и Тадеј Бајд, садашњи председник Словеначке академије науке и уметности, Љубљана). 

Рајко Томовић је био професор Електротехничког факултета у Београду, конструктор првих специјалних рачунара за решавање диференцијалних једначина и творац такозване „београдске шаке“, што је представљао један од првих покушаја у свету да се изради вештачки орган са чулом додира. У свом научном раду бавио се мултидисциплинарним истраживањима вештачке интелигенције и биотехником.

На изложби, која је део међународног скупа организованог у част академика Томовића, биће приказана његова достигнућа и резултати научног рада у развоју хуманоидне роботике. Такође, изложба ће указати на велики углед и значај који је Рајко Томовић имао у међународним круговима.