Navigacija

Utisci studenata telekomunikacija iz Kine

Kao učesnici programa “Seeds for the Future” kompanije Huawei imali smo priliku da provedemo dve nezaboravne nedelje u dalekoj Kini. Program je zamišljen da kroz učenje, rad i druženje omogući kako spoznaju drevne kineske kulture i tradicije tako i modernih vrednosti koje su omogućile da Kina i kompanija Huawei postanu globalni lideri, kakvi su danas. Putovanje je počelo šestodnevnom posetom Pekingu. Imali smo priliku da obiđemo svetski poznate znamenitosti kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad. Susret uživo sa takvim spomenicima impresivne kineske kulture i umetnosti nije nas ostavio ravnodušnima i ostaće duboko urezan u našim sećanjima. Posetili smo Huawei Exhibition Hall, gde smo se blisko susreli sa najnovijim patentima kompanije, koji su nas uverili da će Huawei imati dominantnu ulogu u budućnosti telekomunikacija i stvaranju bolje povezanog i pametnijeg sveta. Pored toga kroz višednevne posete Beijing Language and Culture University učili smo osnove kineskog jezika i imali priliku da se oprobamo u kaligrafiji i crtanju. Vreme provedeno na univerzitetu dalo nam je uvid u život i navike kineskih studenata.

Za nas najznačajniji deo obuke otpočeo je dolaskom u Šenžen, u kojem se nalazi sedište kompanije Huawei. Svakodnevnim posetama predavanjima na Huawei univerzitetu dobili smo priliku da se upoznamo sa širokom paletom znanja koja su trenutno aktuelna, ali će   biti i bitan faktor u budućnosti informacionih tehnologija. Obnovili smo i stekli nova znanja iz radio sistema i tehnologija, upoznali se sa konceptima i pojmovima kao što su Cloud computing, Artificial Intelligence, IoT, 5G i mnogi drugi. Međuljudski odnosi, organizacija i profesionalizam zaposlenih u sedištu kompanije jasan su odgovor zašto je Huawei za veoma kratko vreme izrastao u najvećeg globalnog proizvođača ICT infrastrukture i pametnih uređaja.

Pored navedenih segmenata koji su za nas bili izuzetno iskustvo, drago nam je što smo te dve nedelje proveli zajedno sa divnim ljudima koji su došli iz Ruande, Jamajke, Makedonije i Dominikanske Republike. Na taj način je ostvarena jedna od bitnijih vizija programa, povezivanje različitih kultura i mladih inženjera širom sveta.

Igor Pivalica, Aleksandra Simić, Katarina Stanković, Mladen Đurić, Teodora Vujičić, Strahinja Soskić, Petar Todorović, David Kovač i Tamara Palančanin.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2048/9e5553c9ad172838773cb9d7cf00edd7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2048/90913fd2c7c9081113e95a8310c19a6c.jpg