Навигација

Утисци студената телекомуникација из Кине

Као учесници програма “Seeds for the Future” компаније Huawei имали смо прилику да проведемо две незаборавне недеље у далекој Кини. Програм је замишљен да кроз учење, рад и дружење омогући како спознају древне кинеске културе и традиције тако и модерних вредности које су омогућиле да Кина и компaнија Huawei постану глобални лидери, какви су данас. Путовање је почело шестодневном посетом Пекингу. Имали смо прилику да обиђемо светски познате знаменитости као што су Кинески зид и Забрањени град. Сусрет уживо са таквим споменицима импресивне кинеске културе и уметности није нас оставио равнодушнима и остаће дубоко урезан у нашим сећањима. Посетили смо Huawei Exhibition Hall, где смо се блиско сусрели са најновијим патентима компаније, који су нас уверили да ће Huawei имати доминантну улогу у будућности телекомуникација и стварању боље повезаног и паметнијег света. Поред тога кроз вишедневне посете Beijing Language and Culture University учили смо основе кинеског језика и имали прилику да се опробамо у калиграфији и цртању. Време проведено на универзитету дало нам је увид у живот и навике кинеских студената.

За нас најзначајнији део обуке отпочео је доласком у Шенжен, у којем се налази седиште компаније Huawei. Свакодневним посетама предавањима на Huawei универзитету добили смо прилику да се упознамо са широком палетом знања која су тренутно актуелна, али ће   бити и битан фактор у будућности информационих технологија. Обновили смо и стекли нова знања из радио система и технологија, упознали се са концептима и појмовима као што су Cloud computing, Artificial Intelligence, IoT, 5G и многи други. Међуљудски односи, организација и професионализам запослених у седишту компаније јасан су одговор зашто је Huawei за веома кратко време израстао у највећег глобалног произвођача ICT инфраструктуре и паметних уређаја.

Поред наведених сегмената који су за нас били изузетно искуство, драго нам је што смо те две недеље провели заједно са дивним људима који су дошли из Руанде, Јамајке, Македоније и Доминиканске Републике. На тај начин је остварена једна од битнијих визија програма, повезивање различитих култура и младих инжењера широм света.

Игор Пивалица, Александра Симић, Катарина Станковић, Младен Ђурић, Теодора Вујичић, Страхиња Соскић, Петар Тодоровић, Давид Ковач и Тамара Паланчанин.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2048/9e5553c9ad172838773cb9d7cf00edd7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2048/90913fd2c7c9081113e95a8310c19a6c.jpg