Navigacija

1. mesto na 13. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike

Na 13. međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike održanoj od 23. do 25. oktobra 2018. u Jerevanu, Jermenija, Miloš Grubor, student 4. godine osnovnih akademskih studija na modulu elektronika, osvojio je zlatnu medalju. Drugo mesto osvojio je Ye Ding, predstavnik Nemačke, a treće Fabian Tores, predstavnik Urugvaja.

Oblasti iz kojih se zadaju problemi na olimpijadi su projektovanje i testiranje digitalnih, analognih i mixed-signal integrisanih kola, poluprovodničke komponente i matematički i algoritamski problemi koji se javljaju u softverima za dizajn hardvera. Problemi su prilagođeni studentima i njihovom iskustvu.

Takmičenje se održava u dve faze. Prva faza predstavlja nacionalna takmičenja gde se biraju predstavnici svake zemlje učesnice na finalnom međunarodnom takmičenju, a koje se svake godine održava u oktobru u Jerevanu. Ovogodišnja prva faza je okupila takmičare iz 22 zemlje: Argentina, Jermenija, Brazil, Belorusija, Ekvador, Kolumbija, Egipat, Kosta Rika, Gruzija, Nemačka, Iran, Jordan, Filipini, Rusija, Saudijska Arabija, Srbija, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Urugvaj, SAD i Vijetnam. Najbolji sa nacionalnih takmičenja, njih 38, učestvovali su na finalnom takmičenju u Jerevanu.

Pravo učešća imaju svi studenti osnovnih, master ili doktorskih studija mlađi od 30 godina. Miloševo 1. mesto je prva zlatna medalja za Srbiju na ovom takmičenju, a treća ukupno. Podsećamo da je prošle godine, na 12. Olimpijadi, bronzanu medalju osvojila Katarina Radinović-Kapralović, tada, takođe student 4. godine na modulu elektronika.

Organizator olimpijade je kompanija Synopsys u saradnji sa Institutom inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE. Čestitamo!

Čestitke

Pobednici sa CEO-om kompanije Synopsys Chi-Foon Chan

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2034/winner.png