Навигација

1. место на 13. Међународној олимпијади из микроелектронике

На 13. међународној олимпијади из микроелектронике одржаној од 23. до 25. октобра 2018. у Јеревану, Јерменија, Милош Грубор, студент 4. године основних академских студија на модулу електроника, освојио је златну медаљу. Друго место освојио је Ye Ding, представник Немачке, а треће Фабиан Торес, представник Уругваја.

Области из којих се задају проблеми на олимпијади су пројектовање и тестирање дигиталних, аналогних и mixed-signal интегрисаних кола, полупроводничке компоненте и математички и алгоритамски проблеми који се јављају у софтверима за дизајн хардвера. Проблеми су прилагођени студентима и њиховом искуству.

Такмичење се одржава у две фазе. Прва фаза представља национална такмичења где се бирају представници сваке земље учеснице на финалном међународном такмичењу, а које се сваке године одржава у октобру у Јеревану. Овогодишња прва фаза је окупила такмичаре из 22 земље: Аргентина, Јерменија, Бразил, Белорусија, Еквадор, Колумбија, Египат, Коста Рика, Грузија, Немачка, Иран, Јордан, Филипини, Русија, Саудијска Арабија, Србија, Тајланд, Уједињени Арапски Емирати, Украјина, Уругвај, САД и Вијетнам. Најбољи са националних такмичења, њих 38, учествовали су на финалном такмичењу у Јеревану.

Право учешћа имају сви студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година. Милошево 1. место је прва златна медаља за Србију на овом такмичењу, а трећа укупно. Подсећамо да је прошле године, на 12. Олимпијади, бронзану медаљу освојила Катарина Радиновић-Капраловић, тада, такође студент 4. године на модулу електроника.

Организатор олимпијаде је компанија Synopsys у сарадњи са Институтом инжењера електротехнике и електронике, ИЕЕЕ. Честитамо!

Честитке

Победници са ЦЕО-ом компаније Synopsys Chi-Foon Chan

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2034/winner.png