Navigacija

Mladi inženjeri se takmiče u osmišljavanju najkreativnijih rešenja

Udruženje studenata tehnike Evrope - Beograd (BEST Beograd) organizuje Lokalno inženjersko takmičenje BelgradeLEC, koje će se održati 11. i 12. marta 2012. godine na Mašinskom fakultetu. Takmičenje je namenjeno studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta, koji se mogu prijaviti individualno ili u okviru već oformljenog tima od četiri člana preko sajtova www.BEST.rs ili lec.BEST.rs do 6. marta. Ekipe stavljaju na probu svoja znanja iz oblasti tehnike, kao i timski rad, komunikacione veštine i kreativnost u jednoj od dve kategorije - timski dizajn (team design) ili studija slučaja (case study). Zahtevi takmičenja definišu se tako da ne favorizuju nijedan obrazovni profil.

Timski dizajn predstavlja jedno od najpopularnijih i najkreativnijih studentskih takmičenja i podrazumeva rešavanje nekog inženjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju (dizalica, katapult, letilica...). Svaki tim treba da osmisli i sastavi uređaj ili maketu koja zadovoljava zahteve takmičenja. Ekipe imaju određeno vremensko ograničenje i moraju da koriste alat i materijal obezbeđen od strane organizatora. Kriterijum za ocenjivanje ishoda utvrđuje se pre samog takmičenja. Napravljenu mašinu takmičari testiraju pred publikom i stručnim žirijem.

Studija slučaja omogućava studentima da kroz rešavanje i prezentovanje rešenja određenog tehničko-menadžerskog problema, testiraju svoje znanje, iskustvo, veštine, originalnost i inovativnost. Svaki četvoročlani tim treba da prouči određeni stvarni ili izmišljeni korporativni ili neki drugi problem i obezbedi dobro opisani skup poteza za rešavanje date situacije. Problemi mogu biti tehničke prirode ili menadžerski. Rešenja ocenjuje žiri, nakon prezentacija rešenja svakog tima.

Po prvi put ove godine, 12. marta 2012. godine, odnosno drugog dana događaja, takmičari i posetioci će imati priliku da prisustvuju izložbi studentskih radova. Na ovaj način će široj javnosti biti prezentovani rezultati praktičnog rada studenata Univerziteta u Beogradu. Cilj ovog noviteta je da se promovisanjem studentskih radova stavi akcenat na izvanredne rezultate studenata u izradi projekata i da se omogući prenos znanja između inženjerskih disciplina.

Organizovanjem inženjerskih takmičenja, BEST Beograd teži ostvarenju jednog od osnovnih ciljeva svog delovanja – obogaćivanju procesa obrazovanja mladih inženjera i promociji društveno relevantnih načina za razvijanje njihovih potencijala. Događaj će biti otvoren za sve zainteresovane posetioce koji će moći da uživaju u interesantnim ogledima i da prate rad i prezentovanje takmičara, a ulaz je besplatan.

Za više informacija o takmičenju i načinu prijavljivana posetite sajt Lokalnog inženjerskog takmičenja BelgradeLEC   lec.best.rs, kao i sajt BEST-a Beograd: www.best.rs.

 

Tatjana Zavađa
Tim za odnose s javnošću
+381 64 9935 081
tatjana.zavadja@BEST.eu.org