Навигација

Млади инжењери се такмиче у осмишљавању најкреативнијих решења

Удружење студената технике Европе - Београд (BEST Београд) организује Локално инжењерско такмичење BelgradeLEC, које ће се одржати 11. и 12. марта 2012. године на Машинском факултету. Такмичење је намењено студентима техничко-технолошких и природно-математичких факултета, који се могу пријавити индивидуално или у оквиру већ оформљеног тима од четири члана преко сајтова www.BEST.rs или lec.BEST.rs до 6. марта. Екипе стављају на пробу своја знања из области технике, као и тимски рад, комуникационе вештине и креативност у једној од две категорије - тимски дизајн (team design) или студија случаја (case study). Захтеви такмичења дефинишу се тако да не фаворизују ниједан образовни профил.

Тимски дизајн представља једно од најпопуларнијих и најкреативнијих студентских такмичења и подразумева решавање неког инжењерског проблема конструисањем физичке справе која врши задату функцију (дизалица, катапулт, летилица...). Сваки тим треба да осмисли и састави уређај или макету која задовољава захтеве такмичења. Екипе имају одређено временско ограничење и морају да користе алат и материјал обезбеђен од стране организатора. Критеријум за оцењивање исхода утврђује се пре самог такмичења. Направљену машину такмичари тестирају пред публиком и стручним жиријем.

Студија случаја омогућава студентима да кроз решавање и презентовање решења одређеног техничко-менаџерског проблема, тестирају своје знање, искуство, вештине, оригиналност и иновативност. Сваки четворочлани тим треба да проучи одређени стварни или измишљени корпоративни или неки други проблем и обезбеди добро описани скуп потеза за решавање дате ситуације. Проблеми могу бити техничке природе или менаџерски. Решења оцењује жири, након презентација решења сваког тима.

По први пут ове године, 12. марта 2012. године, односно другог дана догађаја, такмичари и посетиоци ће имати прилику да присуствују изложби студентских радова. На овај начин ће широј јавности бити презентовани резултати практичног рада студената Универзитета у Београду. Циљ овог новитета је да се промовисањем студентских радова стави акценат на изванредне резултате студената у изради пројеката и да се омогући пренос знања између инжењерских дисциплина.

Организовањем инжењерских такмичења, BEST Београд тежи остварењу једног од основних циљева свог деловања – обогаћивању процеса образовања младих инжењера и промоцији друштвено релевантних начина за развијање њихових потенцијала. Догађај ће бити отворен за све заинтересоване посетиоце који ће моћи да уживају у интересантним огледима и да прате рад и презентовање такмичара, а улаз је бесплатан.

За више информација о такмичењу и начину пријављивана посетите сајт Локалног инжењерског такмичења BelgradeLEC   lec.best.rs, као и сајт BEST-а Београд: www.best.rs.

 

Татјана Завађа
Тим за односе с јавношћу
+381 64 9935 081
tatjana.zavadja@BEST.eu.org