Navigacija

Obaveštenje Prodekana za nastavu o upisu 2010/11. godine

Poštovane koleginice i kolege,

Upis samofinansirajućih studenata generacija upisanih školske 2006-07 godine prvi put u prvu studijsku godinu, i kasnije, počinje u ponedeljak 11.10.2010. godine.

Početak upisa studenata generacije upisane školske 2006-07 godine prvi put u prvu studijsku godinu, koja je u školskoj godini 2009-10 bila na četvrtoj studijskoj godini biće naknadno objavljen. Razlog za ovo čekanje su nedomice oko njihovog statusa. Jedno od pitanja koje je upućeno Ministarstvu je:

Generacija 2006/07 je na osnovu člana 124 stav 3 dobila još jednu školsku godinu na budžetu. Šta im pišemo u uverenjima o studiranju, koja su godina studija? Ovde govorimo o studentima koji su prošle školske godine na našem fakultetu upisali 4. godinu studijskog programa, i kojima treba uverenje o “redovnom” studiranju zbog stipendija, kredita, domova, vojske itd. Ovde imamo veliki problem sa društvenom sredinom koja nije prepoznala nova pravila studiranja po Zakona o visokom obrazovanju. Ako im napišemo da su četvrta studijska godina 2. put, kao što jeste, izgubiće stipendije, kredite, domove ... Nisu apsolventi pošto taj pojam ne postoji u zakonu. Okruženje od nas traži da napišemo koja su godina studija, koji put i u kom svojstvu (a jako bi voleli još da piše redovan ili vanredan). Na ovo mi ne možemo da utičemo.

Odgovor još uvek nismo dobili.

Da bi razrešili nedoumice prilikom upisa probaću da vas upoznam ukratko sa pravilima studiranja, upisa studijskih godina odnosno školskih godina koji su izvedeni iz našeg Pravilnika o osnovnim akademskim i diplomskim akademskim studijama (Pravilnik) kao i Zakona o visokom obrazovanju (Zakon). Oba imate na našem sajtu fakulteta u delu Akta fakulteta.

Plan studija po kojem studirate je u ukupnom obimu od četiri studijske godine, odnosno 240ESPB.

ESPB su tako raspoređeni u četiri studijske godine da su u svakoj definisani uslovi i predmeti potrebni da se ostvari 60ESPB.

Organizaciju po studijskim godinama je usvojio fakultet prilikom akreditacije planova i programa. Pravila za prelazak iz studijske godine u studijsku godinu su jednostavna:

1. Student 1. studijske godine može da upiše 2. studijsku godinu ako je polaganjem ispita 1. studijske godine sakupio najmanje 37ESPB. U kojoj i koliko školskih godina je sakupio tih 37ESPB nije bitno.

2. Student 2. studijske godine može da upiše 3. studijsku godinu ako je polaganjem ispita 1. i 2. studijske godine sakupio najmanje 60ESPB iz 1. studijske godine (očistio prvu godinu) i 37ESPB iz 2. studijske godine. U kojoj i koliko školskih godina je sakupio te ESPB nije bitno.

3. Student 3. studijske godine može da upiše 4. studijsku godinu ako je polaganjem ispita 1., 2. i 3. studijske godine sakupio najmanje 60ESPB iz 1. studijske godine (očistio prvu godinu), 60ESPB iz 2. studijske godine (očistio drugu godinu) i 37ESPB iz 3. studijske godine. U kojoj i koliko školskih godina je sakupio te ESPB nije bitno.

Školska godina je organizacione prirode, traje od 1.10. tekuće godine do 30.09. naredne godine, i u okviru nje se izvodi nastava iz pojedinih predmeta, polažu ispiti itd. po utvrđenom kalendaru nastave.

Da bi ostali u statusu studenta u obavezi ste da svake godine upisujete školsku godinu.

Prilikom upisa školske godine se upisuje i odgovarajuća studijska godina. Upisom odgovarajuće studijske godine student stiče pravo za izbor pojedinih predmeta. Broj izabranih, upisanih, predmeta odnosno ESPB ne sme da pređe 60.

1. Student koji se prvi put upisuje u 1. studijsku godinu mora da upiše predmete iz 1. studijske godine tako da broj upisanih ESPB bude 60. Nema pravo upisa predmeta iz narednih studijskih godina.

2. Student 1. studijske godine koji je ponovo upisuje može pored nepoloženih predmeta 1. studijske godine da upiše i predmete iz 2. studijske godine tako ukupan broj upisanih ESPB ne pređe 60.

3. Student 2. studijske godine može da upiše i predmete iz 3. studijske godine ako je polaganjem ispita 1. studijske godine sakupio najmanje 60ESPB (očistio prvu godinu). Ukupana broj upisanih ESPB ne može da pređe 60.

4. Student 3. studijske godine može da upiše i predmete iz 4. studijske godine ako je polaganjem ispita 1. i 2. studijske godine sakupio najmanje 120ESPB (očistio i prvu i drugu godinu). Ukupan broj upisanih ESPB ne može da pređe 60.

Zakon praktično ne poznaje upise studijskih godina, on poznaje upise predmeta, odnosno školske godine. Za državu, Zakon, je bitna školska godina. Da bi ostali, ili prešli, u status budžetskog studenta potrebno je:

da ste u prethodnoj školskoj godini sakupili najmanje 48ESPB (ovo je za upis u školsku 2010-11 i školsku 2011-12 a za sledeće je 60ESPB, ako se ne promeni Zakon) bez obzira iz kojih studijskih godina su ti položeni predmeti.

Ako ste prilikom upisa školske godine u statusu samofinansirajućeg studenta u obavezi ste da upišete najmanje 37ESPB, ako vam je to omogućeno pravilima studija (osim studenta koji se prvi put upisuju u prvu studijsku godinu, za njih važi da moraju 60). Primer studenta koji to nije u mogućnosti je student koji je više puta obnavljao 1. i 2. studijsku godinu i sada je u situaciji da je položio sve iz 2. studijske godine a nije položio jedan predmet iz 1. studijske godine. On u narednoj školskoj godini, po pravilima studija, može da upiše samo taj jedan predmet.

Bilo da ste samofinansirajući student, ili budžetski, izbor predmeta se vrši dva puta u toku školske godine, na početku jesenjeg i na početku proletnjeg semestra. Razlog za ovo je to što vam je Zakon omogućio da predmete polažete do početka izvođenja nastave tog predmeta u sledećoj školskoj godini. To praktično znači da predmete iz proletnjeg semestra možete da polažete u januaru i februaru naredne školske godine. Znači može da vam se desi da prilikom biranja predmeta na početku jesenjeg semestra niste u mogućnosti, na primer, da birate predmete iz 3. studijske godine (niste očistili prvu) a da na početku proletnjeg semestra imatu tu mogućnost (u januaru i februaru ste očistili prvu godinu).

Ako ste stekli pravo da se finansirate iz budžeta, upisujete školsku i studijsku godinu i to je to. Dobijate mogućnost i obavezu da po pravilima studija birate predmete.

Ako ste samofinansirajući student, školarinu plaćate u 4 rate.

Prilikom upisa školske godine morate da odredite koje predmete upisujete za jesenji semestar i u kojoj vrednosti ESPB. Na osnovu toga, i cenovnika, određujete koliki je deo školarine za predmete iz jesenjeg semestra, delite sa 2 i uplaćujete prvu ratu za jesenji semestar. Dokaz o uplati podnosite prilikom upisa i na osnovu toga će vam se otvoriti mogućnost da preko studentskih servisa upišete maksimalno toliko kredita koliko ste predvideli odnosno najavili. Drugu ratu ste u obavezi da platite pre prijave ispita za januarski ispitni rok.

Na početku proletnjeg semestra odlučujete se po pravilima studija i mogućnostima koje predmete i koliko kredita želite da upišete. Ne treba u tom trenutku da dolazite u studentski odsek, već preko studentskih servisa birate te predmete i tada dobijate informaciju kolika će vam biti 3. i 4. rata. Dokaz o uplati 3. rate podnosite u studentskom odseku do isteka roka za izbor predmeta, da bi vam se omogućilo da te predmete možete da pratite, odnosno verifikovao vaš izbor. Četvrtu ratu dužni ste da uplatite pre prijave ispita za junski ispitni rok.

Izbor predmeta preko studentskih servisa biće omogućen po unosu svih rezultata ispita iz prethodnih ispitnih rokova. Tačan termin početka i kraja izbora predmeta biće naknadno objavljen.

Beograd, 08. oktobar 2010.godine

Prodekan za nastavu
doc.dr Lazar Saranovac

Preuzmite dokument u PDF-u