Навигација

Обавештење Продекана за наставу о упису 2010/11. године

Поштоване колегинице и колеге,

Упис самофинансирајућих студената генерација уписаних школске 2006-07 године први пут у прву студијску годину, и касније, почиње у понедељак 11.10.2010. године.

Почетак уписа студената генерације уписане школске 2006-07 године први пут у прву студијску годину, која је у школској години 2009-10 била на четвртој студијској години биће накнадно објављен. Разлог за ово чекање су недомице око њиховог статуса. Једно од питања које је упућено Министарству је:

Генерација 2006/07 је на основу члана 124 став 3 добила још једну школску годину на буџету. Шта им пишемо у уверењима о студирању, која су година студија? Овде говоримо о студентима који су прошле школске године на нашем факултету уписали 4. годину студијског програма, и којима треба уверење о “редовном” студирању због стипендија, кредита, домова, војске итд. Овде имамо велики проблем са друштвеном средином која није препознала нова правила студирања по Закона о високом образовању. Ако им напишемо да су четврта студијска година 2. пут, као што јесте, изгубиће стипендије, кредите, домове ... Нису апсолвенти пошто тај појам не постоји у закону. Окружење од нас тражи да напишемо која су година студија, који пут и у ком својству (а јако би волели још да пише редован или ванредан). На ово ми не можемо да утичемо.

Одговор још увек нисмо добили.

Да би разрешили недоумице приликом уписа пробаћу да вас упознам укратко са правилима студирања, уписа студијских година односно школских година који су изведени из нашег Правилника о основним академским и дипломским академским студијама (Правилник) као и Закона о високом образовању (Закон). Оба имате на нашем сајту факултета у делу Акта факултета.

План студија по којем студирате је у укупном обиму од четири студијске године, односно 240ЕСПБ.

ЕСПБ су тако распоређени у четири студијске године да су у свакој дефинисани услови и предмети потребни да се оствари 60ЕСПБ.

Организацију по студијским годинама је усвојио факултет приликом акредитације планова и програма. Правила за прелазак из студијске године у студијску годину су једноставна:

1. Студент 1. студијске године може да упише 2. студијску годину ако је полагањем испита 1. студијске године сакупио најмање 37ЕСПБ. У којој и колико школских година је сакупио тих 37ЕСПБ није битно.

2. Студент 2. студијске године може да упише 3. студијску годину ако је полагањем испита 1. и 2. студијске године сакупио најмање 60ЕСПБ из 1. студијске године (очистио прву годину) и 37ЕСПБ из 2. студијске године. У којој и колико школских година је сакупио те ЕСПБ није битно.

3. Студент 3. студијске године може да упише 4. студијску годину ако је полагањем испита 1., 2. и 3. студијске године сакупио најмање 60ЕСПБ из 1. студијске године (очистио прву годину), 60ЕСПБ из 2. студијске године (очистио другу годину) и 37ЕСПБ из 3. студијске године. У којој и колико школских година је сакупио те ЕСПБ није битно.

Школска година је организационе природе, траје од 1.10. текуће године до 30.09. наредне године, и у оквиру ње се изводи настава из појединих предмета, полажу испити итд. по утврђеном календару наставе.

Да би остали у статусу студента у обавези сте да сваке године уписујете школску годину.

Приликом уписа школске године се уписује и одговарајућа студијска година. Уписом одговарајуће студијске године студент стиче право за избор појединих предмета. Број изабраних, уписаних, предмета односно ЕСПБ не сме да пређе 60.

1. Студент који се први пут уписује у 1. студијску годину мора да упише предмете из 1. студијске године тако да број уписаних ЕСПБ буде 60. Нема право уписа предмета из наредних студијских година.

2. Студент 1. студијске године који је поново уписује може поред неположених предмета 1. студијске године да упише и предмете из 2. студијске године тако укупан број уписаних ЕСПБ не пређе 60.

3. Студент 2. студијске године може да упише и предмете из 3. студијске године ако је полагањем испита 1. студијске године сакупио најмање 60ЕСПБ (очистио прву годину). Укупана број уписаних ЕСПБ не може да пређе 60.

4. Студент 3. студијске године може да упише и предмете из 4. студијске године ако је полагањем испита 1. и 2. студијске године сакупио најмање 120ЕСПБ (очистио и прву и другу годину). Укупан број уписаних ЕСПБ не може да пређе 60.

Закон практично не познаје уписе студијских година, он познаје уписе предмета, односно школске године. За државу, Закон, је битна школска година. Да би остали, или прешли, у статус буџетског студента потребно је:

да сте у претходној школској години сакупили најмање 48ЕСПБ (ово је за упис у школску 2010-11 и школску 2011-12 а за следеће је 60ЕСПБ, ако се не промени Закон) без обзира из којих студијских година су ти положени предмети.

Ако сте приликом уписа школске године у статусу самофинансирајућег студента у обавези сте да упишете најмање 37ЕСПБ, ако вам је то омогућено правилима студија (осим студента који се први пут уписују у прву студијску годину, за њих важи да морају 60). Пример студента који то није у могућности је студент који је више пута обнављао 1. и 2. студијску годину и сада је у ситуацији да је положио све из 2. студијске године а није положио један предмет из 1. студијске године. Он у наредној школској години, по правилима студија, може да упише само тај један предмет.

Било да сте самофинансирајући студент, или буџетски, избор предмета се врши два пута у току школске године, на почетку јесењег и на почетку пролетњег семестра. Разлог за ово је то што вам је Закон омогућио да предмете полажете до почетка извођења наставе тог предмета у следећој школској години. То практично значи да предмете из пролетњег семестра можете да полажете у јануару и фебруару наредне школске године. Значи може да вам се деси да приликом бирања предмета на почетку јесењег семестра нисте у могућности, на пример, да бирате предмете из 3. студијске године (нисте очистили прву) а да на почетку пролетњег семестра имату ту могућност (у јануару и фебруару сте очистили прву годину).

Ако сте стекли право да се финансирате из буџета, уписујете школску и студијску годину и то је то. Добијате могућност и обавезу да по правилима студија бирате предмете.

Ако сте самофинансирајући студент, школарину плаћате у 4 рате.

Приликом уписа школске године морате да одредите које предмете уписујете за јесењи семестар и у којој вредности ЕСПБ. На основу тога, и ценовника, одређујете колики је део школарине за предмете из јесењег семестра, делите са 2 и уплаћујете прву рату за јесењи семестар. Доказ о уплати подносите приликом уписа и на основу тога ће вам се отворити могућност да преко студентских сервиса упишете максимално толико кредита колико сте предвидели односно најавили. Другу рату сте у обавези да платите пре пријаве испита за јануарски испитни рок.

На почетку пролетњег семестра одлучујете се по правилима студија и могућностима које предмете и колико кредита желите да упишете. Не треба у том тренутку да долазите у студентски одсек, већ преко студентских сервиса бирате те предмете и тада добијате информацију колика ће вам бити 3. и 4. рата. Доказ о уплати 3. рате подносите у студентском одсеку до истека рока за избор предмета, да би вам се омогућило да те предмете можете да пратите, односно верификовао ваш избор. Четврту рату дужни сте да уплатите пре пријаве испита за јунски испитни рок.

Избор предмета преко студентских сервиса биће омогућен по уносу свих резултата испита из претходних испитних рокова. Тачан термин почетка и краја избора предмета биће накнадно објављен.

Београд, 08. октобар 2010.године

Продекан за наставу
доц.др Лазар Сарановац

Преузмите документ у PDF-у