Navigacija

Razmena studenata elektrotehnike Evrope

EESTEC Spring Break - Elektrijada Calling!

Beograd – Čanj, 16 – 25. maj 2010.

Studentska razmena „EESTEC Spring Break - Elektrijada Calling!“ održaće se od 16. do 25. maja u Beogradu i Čanju. Događaj će u našu zemlju dovesti dvadeset studenata elektrotehnike iz Evrope u cilju kulturne razmene i učešća na jubilarnom pedesetom međunarodnom susretu studenata elektrotehnike, Elektrijadi.

Studenti elektrotehnike, već dugi niz godina, okupljaju se na nekoj od najlepših turističkih destinacija, kako bi pet dana proveli u takmičenjima u znanju i sportu ali i u druženju sa kolegama sa Balkana. Ove godine, kulturna razmena Elektrijade biće uveličana učešćem dvadeset studenata iz deset evropskih zemalja. Gosti će prva tri dana razmene provesti u Beogradu, a zatim se uputiti na druženje sa ostalim učesnicima u Čanju.

Tokom boravka u Beogradu, studenti će imati priliku da razmene ideje i iskustva i upoznaju se sa novim trendovima u oblasti informacionih tehnologija i elektrotehnike. Predavanja će održati predstavnici uspešnih kompanija iz pomenutih oblasti. Cilj predavanja je da studenti prošire svoje vidike, upute se u razvoj i funkcionisanje tehnologija koje im nisu dostupne na fakultetu kako bi razvijali svoju profesionalnu kreativnost i postali bolji stručnjaci.

Razmena omogućava uspostavljanje međunarodnih kontakata koji su danas neophodni u karijeri jednog uspešnog inženjera. Takođe, učesnici se upoznaju sa novom kulturom, kulturom zemlje domaćina. Organizacioni tim potrudio se da Beograd predstavi kao svetsku metropolu kroz organizovane posete znamenitostima grada i krstarenje Savom i Dunavom. Kako bi se upoznali sa srpskom istorijom i kulturom na jedan interaktivan način, studenti će se takmičiti u rešavanju niza zanimljivih zadataka kroz šetnju Kalemegdanom i centrom Beograda. Tokom boravka u Crnoj Gori, pored Čanja, učesnici će se upoznati sa prirodnim lepotama te zemlje kroz izlete i posetu Boki Kotorskoj. Kako se internacionalnom aspektu i kulturnoj razmeni poklanja posebna pažnja, svi učesnici predstaviće svoju zemlju i nacionalnu kuhinju na Internacionalnoj večeri.

Organizator događaja je Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC (Istek). Udruženje je osnovano 1986. godine i njegove osnovne ideje su razmena studenata, saradnja sa privredom, takmičenja, stručne prakse i ostali vidovi stručnog usavršavanja. Po svojoj prirodi EESTEC je apolitična, nezavisna, neprofitna studentska organizacija koja okuplja studente organizovane u 45 lokalnih komiteta iz 23 evropske zemlje. Lokalni komitet Beograd je punopravni član Udruženja od 2000. godine i trenutno je jedan od najorganizovanijih i najbrojnijih lokalnih komiteta u Evropi.

Značaj ovog događaja prepoznali su Univerzitet u Beogradu i Elektrotehnički fakultet.

Kontakt za medije:
Gordana Pejić
Email: gordana.pejic@esstec.etf.bg.ac.rs
Tel: 064-2606219