Навигација

Размена студената електротехнике Европе

EESTEC Spring Break - Elektrijada Calling!

Београд – Чањ, 16 – 25. мај 2010.

Студентска размена „EESTEC Spring Break - Elektrijada Calling!“ одржаће се од 16. до 25. маја у Београду и Чању. Догађај ће у нашу земљу довести двадесет студената електротехнике из Европе у циљу културне размене и учешћа на јубиларном педесетом међународном сусрету студената електротехнике, Електријади.

Студенти електротехнике, већ дуги низ година, окупљају се на некој од најлепших туристичких дестинација, како би пет дана провели у такмичењима у знању и спорту али и у дружењу са колегама са Балкана. Ове године, културна размена Електријаде биће увеличана учешћем двадесет студената из десет европских земаља. Гости ће прва три дана размене провести у Београду, а затим се упутити на дружење са осталим учесницима у Чању.

Током боравка у Београду, студенти ће имати прилику да размене идеје и искуства и упознају се са новим трендовима у области информационих технологија и електротехнике. Предавања ће одржати представници успешних компанија из поменутих области. Циљ предавања је да студенти прошире своје видике, упуте се у развој и функционисање технологија које им нису доступне на факултету како би развијали своју професионалну креативност и постали бољи стручњаци.

Размена омогућава успостављање међународних контаката који су данас неопходни у каријери једног успешног инжењера. Такође, учесници се упознају са новом културом, културом земље домаћина. Организациони тим потрудио се да Београд представи као светску метрополу кроз организоване посете знаменитостима града и крстарење Савом и Дунавом. Како би се упознали са српском историјом и културом на један интерактиван начин, студенти ће се такмичити у решавању низа занимљивих задатака кроз шетњу Калемегданом и центром Београда. Током боравка у Црној Гори, поред Чања, учесници ће се упознати са природним лепотама те земље кроз излете и посету Боки Которској. Како се интернационалном аспекту и културној размени поклања посебна пажња, сви учесници представиће своју земљу и националну кухињу на Интернационалној вечери.

Организатор догађаја је Удружење студената електротехнике Европе – EESTEC (Истек). Удружење је основано 1986. године и његове основне идеје су размена студената, сарадња са привредом, такмичења, стручне праксе и остали видови стручног усавршавања. По својој природи EESTEC је аполитична, независна, непрофитна студентска организација која окупља студенте организоване у 45 локалних комитета из 23 европске земље. Локални комитет Београд је пуноправни члан Удружења од 2000. године и тренутно је један од најорганизованијих и најбројнијих локалних комитета у Европи.

Значај овог догађаја препознали су Универзитет у Београду и Електротехнички факултет.

Контакт за медије:
Гордана Пејић
Емаил: gordana.pejic@esstec.etf.bg.ac.rs
Тел: 064-2606219