Navigacija

Bioskopska sveznalica "ETF klinaca"

Softver za mobilni telefon koji korisniku obezbeđuje sve informacije o beogradskim hramovima „sedme umetnosti” doneo je dvojici studenata Elektrotehničkog fakulteta i njihovom profesoru vredno priznanje i nagradu od 10.000 evra

Najbolji od 669 programera
Najbolji od 669 programera: profesor Aleksandar Nešković, Milan Čabarkapa i Milan Vukajlović (Foto S. Šašaroga)

Ljubitelji „sedme umetnosti” koji poseduju „pametne” mobilne telefone mogu odnedavno da uz nekoliko pritisaka na tastaturi aparata dobiju potpune informacije o bioskopskom repertoaru prestonice.

Saznanja o terminima projekcija, kratke opise filmova koji se prikazuju, dži-pi-es navigaciju do željenog bioskopa uz rezervaciju karata pozivanjem „na dugme”, bez unošenja celog broja, omogućuje im aplikacija koju su stvorili „ETF klinci”.

Iza ovog imena stoje Milan Čabarkapa i Milan Vukajlović, studenti na master studijama Elektrotehničkog fakulteta, i njihov profesor Aleksandar Nešković. Trud koji su uložili krunisan je prvim mestom na konkursu mobilnog operatera „Vip” za najbolju aplikaciju namenjenu „smart” mobilnim telefonima.

Njihov softver koristi tehnologiju koja i po svetskim standardima zaslužuje epitet „savremena”.

– Odluku žirija saznali smo tek na samoj dodeli nagrada. Počeli smo da se radujemo kada je proglašena drugoplasirana ekipa. Bili smo uvereni da smo mi prvi, a tako je i bilo – raspoloženo objašnjavaju „ETF klinci”.

Radost je utoliko veća jer im je ovo prvo učešće na nekom većem konkursu. Od kako su posredstvom Interneta saznali za takmičenje, prionuli su na svakodnevno programiranje. Za ta dva i po meseca rada na softveru, bodrili su ih drugari iz studentskog doma u kome su smeštena dvojica Milana, a profesorova najveća podrška bio je njegov sin. Oni su bili među prvim korisnicima „ranih verzija” programa, pa su svojim sugestijama doprineli uspehu.

„Ekipni” rad se isplatio jer je u konkurenciji 669 programera iz čitave Srbije, posle dve selekcije, tročlani tim osvojio prvo mesto i nagradu od 10.000 evra. Novac će podeliti srazmerno uloženom zalaganju – na ravne časti. Uz osmeh prepričavaju dogodovštine za vreme stvaranja „Vip bioskopa”, kako su nazvali softver koji im je doneo značajno priznanje.

– Kada smo isprogramirali dži-pi-es navigaciju, morali smo da je isprobamo tako što ćemo je slediti i videti da li će nas dovesti pred ciljani bioskop. Napolju se temperatura spustila na minus petnaest, ali bližio se rok za završetak posla pa nismo mogli da odložimo probu. Smrzli smo se dok smo testirali, ali smo bar proverili kako softver funkcioniše na hladnoći – kroz smeh priča profesor Nešković.

Milan Čabarkapa, diplomirani inženjer na odseku ETF-a za telekomunikaciju i informacione tehnologije, i njegov imenjak Vukajlović, koji je osnovne studije završio na smeru za elektroniku, ne kriju da im je sad prioritet pisanje završnih master radova, pa još nisu okupirani dilemom mnogih naših akademaca – otići ili ostati u Srbiji.

– Minuli konkurs pokazao je da u ovoj sredini ima posla za nas. Imaćemo mnogo veći motiv da ostanemo u zemlji, sada kada vidimo da se rad isplati – smatra Čabarkapa, a Vukajlović ističe da bi rado ostao u domovini.

– Može da se nađe posao u Srbiji. Rado bih ostao ovde ako mi neko ponudi da radim. Ne tražim mnogo, samo posao od koga mogu normalno da živim – priča Vukajlović.

Mlade ljude treba podržati ovakvim konkursima, smatra profesor Nešković.

– Tuga nas inženjera je što nemamo, poput sportista, pun stadion da nas bodri za vreme utakmice, već se o našim mogućnostima sazna tek kad budu ovenčane nagradama. Zato prilike poput ovog takmičenja, kakvih je sve više, znače mladim ljudima. Kad na početku karijere dobiju takav podstrek, narašće im i samopouzdanje – ističe Nešković.

Šta mladi programeri savetuju kolegama?

– Neka veruju u sebe i neka ne dižu ruke ako nešto ne ide kako treba. Upornost će im se isplatiti. Izraze „ne mogu” i „odustajem” valja sebi izbiti iz glave – zaključuju Čabarkapa i Vukajlović.

 

D. Bukvić

Tekst objaljen u POLITIKA Online izdanju