Navigacija

Donacija opreme za naučno istraživački rad

Profesor Branimir Simić Glavaški sa Univerziteta u Klivlendu, Ohajo, poklonio je svoju laboratoriju za optička, spektroskopska i električna merenja Elektrotehničkom fakultetu i Institutu za fiziku. Vrednost ove opreme je preko 300.000 dolara. Ova donacija realizovana je uz pomoć BAFA asocijacije, kao i prof. dr Jovana Radunovića i prof. dr Zorana V. Popovića.

Predmet: Donacija opreme za naučno istraživački rad

Poštovani gospodine Dekane,

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da nam je Profesor Branimir Simić Glavaski sa Univerziteta u Klivlendu, Ohajo, poklonio svoju laboratoriju uz molbu da se oprema koju daruje učini dostupnom svim zainteresovanim za naučna istraživanja. Laboratorija se sastoji iz opreme koja je pre svega namenjena za optička, spektroskopska i električna merenja. Pomenimo samo krupnije uređaje kao što su dva sprektrometra za Raman spektroskopiju, Furije-transform spektometar, zatim spektometar za vidljivi deo spektra, jonski gasni laseri, elektronska oprema, osciloskopi, optičke komponente, kao i oprema za elektrohemijska istraživanja. Ukupna vrednost ove polovne opreme je preko 300.000$ i smeštena je u Institutu za Fisuku, Centar za fiziku čvrstog stanja i nove materijale (Prof. Dr Zoran V Popović) i na Elektrotehničkom fakultetu u laboratoriji Prof. Dr J. Radunovića. Realizacija ove donacije (pakovanje opreme i transport) ne bi bila moguća bez aktivne finansijske i organizacijske podrške Bafa asocijacije, što posebno ističemo i koristimo priliku da im se na dan ETFa javno zahvalimo. Institut za Fiziku i Profesor J. Radunović su takođe finansijski i organizacijski odprineli realizaciji ove donacije.

Na kraju ističemo da su u navedenom donacijom višestruko poboljšani uslovi eksperimentalnog rada na doktorskim studijama Elektrotehničkog fakulteta, odnosno Univerziteta u Beogradu. Želeli bismo da ohrabrimo i druge bivše studente ETFa i drugih fakulteta, da ukoliko budu u prilici, preduzmu sličnu akciju.

U Beogradu 10.12.2009