Навигација

Донација опреме за научно истраживачки рад

Професор Бранимир Симић Главашки са Универзитета у Кливленду, Охајо, поклонио је своју лабораторију за оптичка, спектроскопска и електрична мерења Електротехничком факултету и Институту за физику. Вредност ове опреме је преко 300.000 долара. Ова донација реализована је уз помоћ БАФА асоцијације, као и проф. др Јована Радуновића и проф. др Зорана В. Поповића.

Предмет: Донација опреме за научно истраживачки рад

Поштовани господине Декане,

Задовољство нам је да Вас обавестимо да нам је Професор Бранимир Симић Главаски са Универзитета у Кливленду, Охајо, поклонио своју лабораторију уз молбу да се опрема коју дарује учини доступном свим заинтересованим за научна истраживања. Лабораторија се састоји из опреме која је пре свега намењена за оптичка, спектроскопска и електрична мерења. Поменимо само крупније уређаје као што су два спректрометра за Раман спектроскопију, Фурије-трансформ спектометар, затим спектометар за видљиви део спектра, јонски гасни ласери, електронска опрема, осцилоскопи, оптичке компоненте, као и опрема за електрохемијска истраживања. Укупна вредност ове половне опреме је преко 300.000$ и смештена је у Институту за Фисуку, Центар за физику чврстог стања и нове материјале (Проф. Др Зоран В Поповић) и на Електротехничком факултету у лабораторији Проф. Др Ј. Радуновића. Реализација ове донације (паковање опреме и транспорт) не би била могућа без активне финансијске и организацијске подршке Бафа асоцијације, што посебно истичемо и користимо прилику да им се на дан ЕТФа јавно захвалимо. Институт за Физику и Професор Ј. Радуновић су такође финансијски и организацијски одпринели реализацији ове донације.

На крају истичемо да су у наведеном донацијом вишеструко побољшани услови експерименталног рада на докторским студијама Електротехничког факултета, односно Универзитета у Београду. Желели бисмо да охрабримо и друге бивше студенте ЕТФа и других факултета, да уколико буду у прилици, предузму сличну акцију.

У Београду 10.12.2009