Navigacija

Osnovne informacije o GRIPU koji izaziva virus A (H1N1) namenjene studentima

Pridružujući se brojnim merama prevencije koje se u svetu preduzimaju, nakon što je 18. Marta 2009. godine u Meksiku laboratoriski potvrđen početak epidemije – i potencijalne pandemije gripa, izazvane novim sojem virusa gripa - tip A - H1N1, u ovom lifletu možete naći najosnovnije informacije koje su studentima potrebne.

Ukoliko planirate putovanje, ekskurziju, letnju praksu, idete na studentsku razmenu i/ili slično, u zemlje u kojima je registrovan grip tipa A H1N1 (ili proglašena epidemija) pokušajte da taj put odložite ili od njega odustanete. Ukoliko je ovo neprihvatljivo, potrebno je da se pre puta informišete o merama prevencije koje Ministarstvo zdravlja Srbije na svom sajtu preporučuje – za putnike koji odlaze u oblasti u kojima se beleži epidemijska pojava bolesti: http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=221

Takođe, ukoliko ste doputovali iz neke od zemalja u kojima se beleži epidemijska pojava ove bolesti, potrebno je pratiti uputstva koja su data na istoma sajtu, Ministarstva zdravlja.

Ujedno informišemo Vas, da, ukoliko se u toku ili nakon putovanja, ili bez obzira da li ste putovali ili ne, kod Vas pojave simptomi gripa (koji su opisani u uokvirenom delu ovog lifleta) potrebno je da se što pre javite vašem opredeljenom lekaru ili epidemoploškoj službi ZZZZ Studenta, ul. Krunska 57 ili lekaru u Zdravstvenoj stanici „Studentski grad“.

Klinička slika i simptomi Gripa virusa A H1N1 slični su (praktično identični) simptomima drugih vrsta (oblika) gripa A: groznica, visoka temperatura (38,5 –39,5 stepeni C), glavobolja, gušobolja, sekrecija ili „curenje“ iz nosa, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, osip po koži, mučnina i povraćanje, prolivi, opšta malaksalost.

(ne moraju se svi simptomi ispoljiti)

Preventivne mere

Preporuke za smanjenje rizika za dobijanje i prenošenje gipa A H1N1 - jesu preventivne mere koje su opisane u 6 jednostavnih aktivnosti:

  1. ukoliko kijate ili kašljete prekrijte nos i usta papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu
  2. papirnu maramicu odmah nakon (te jedne) upotrebe bacite u kantu za smeće (ne koristiti je više puta, ne odlagati po stolovima, držati u džepovima...)
  3. Što češće prati ruke - toplom vodom i sapunom – posebno posle kijanja i kašljanja, rukovanja, korišćenja javnog prevoza, liftova...
  4. Ne dodirivati neopranim rukama oči (konjuktive) nos i usta
  5. Izbegavati boravak u prostorijama gde ima osoba koje imaju simptome gripa
  6. Ukoliko se kod Vas pojave opisani simptomi koji su karakteristični za grip, ne treba ići na fakultet - na vežbe, predavanja, ispite.... već je potrebno javiti se svom izabranom lekaru u Studentskoj Poliklinici

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefone ZZZZ Studenata i epidemiološke službe ZZZZ Studenata - broj 011 – 3440143