Навигација

Основне информације о ГРИПУ који изазива вирус А (H1N1) намењене студентима

Придружујући се бројним мерама превенције које се у свету предузимају, након што је 18. Марта 2009. године у Мексику лабораториски потврђен почетак епидемије – и потенцијалне пандемије грипа, изазване новим сојем вируса грипа - тип А - H1N1, у овом лифлету можете наћи најосновније информације које су студентима потребне.

Уколико планирате путовање, екскурзију, летњу праксу, идете на студентску размену и/или слично, у земље у којима је регистрован грип типа А H1N1 (или проглашена епидемија) покушајте да тај пут одложите или од њега одустанете. Уколико је ово неприхватљиво, потребно је да се пре пута информишете о мерама превенције које Министарство здравља Србије на свом сајту препоручује – за путнике који одлазе у области у којима се бележи епидемијска појава болести: http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=221

Такође, уколико сте допутовали из неке од земаља у којима се бележи епидемијска појава ове болести, потребно је пратити упутства која су дата на истома сајту, Министарства здравља.

Уједно информишемо Вас, да, уколико се у току или након путовања, или без обзира да ли сте путовали или не, код Вас појаве симптоми грипа (који су описани у уоквиреном делу овог лифлета) потребно је да се што пре јавите вашем опредељеном лекару или епидемоплошкој служби ЗЗЗЗ Студента, ул. Крунска 57 или лекару у Здравственој станици „Студентски град“.

Клиничка слика и симптоми Грипа вируса А H1N1 слични су (практично идентични) симптомима других врста (облика) грипа А: грозница, висока температура (38,5 –39,5 степени C), главобоља, гушобоља, секреција или „цурење“ из носа, кашаљ, отежано дисање, болови у мишићима, осип по кожи, мучнина и повраћање, проливи, општа малаксалост.

(не морају се сви симптоми испољити)

Превентивне мере

Препоруке за смањење ризика за добијање и преношење гипа А H1N1 - јесу превентивне мере које су описане у 6 једноставних активности:

  1. уколико кијате или кашљете прекријте нос и уста папирном марамицом за једнократну употребу
  2. папирну марамицу одмах након (те једне) употребе баците у канту за смеће (не користити је више пута, не одлагати по столовима, држати у џеповима...)
  3. Што чешће прати руке - топлом водом и сапуном – посебно после кијања и кашљања, руковања, коришћења јавног превоза, лифтова...
  4. Не додиривати неопраним рукама очи (коњуктиве) нос и уста
  5. Избегавати боравак у просторијама где има особа које имају симптоме грипа
  6. Уколико се код Вас појаве описани симптоми који су карактеристични за грип, не треба ићи на факултет - на вежбе, предавања, испите.... већ је потребно јавити се свом изабраном лекару у Студентској Поликлиници

Све додатне информације можете добити на телефоне ЗЗЗЗ Студената и епидемиолошке службе ЗЗЗЗ Студената - број 011 – 3440143