Navigacija

Linuks distribucije prilagođene za rad na srpskom jeziku

Video materijal

Projekat formiranja Linuks distribucije prilagođene za rad na srpskom jeziku

cp6Linux (c-p-šest-linuks ili ce-pe-šest-linuks) je opštenamenska Linux distribucija sa podrškom za rad na srpskom jeziku.

cp6Linux je potpuno funkcionalan, slobodan i besplatan operativni sistem namenjen prvenstveno korisnicima čiji je maternji jezik srpski. Ova distribucija je bazirana na popularnom Linux operativnom sistemu i softveru otvorenog koda(open source) i dolazi u obliku LiveDVD-a, tako da se može pokrenuti direktno sa DVD-a i na taj način se isprobati sve njene osobine, bez potrebe za instalacijom na računar. Ukoliko korisnik želi ozbiljno da koristi cp6Linux, može ga jednostavno, uz nekoliko klikova mišem i par unetih informacija, instalirati na disku računara. cp6Linux bez problema može biti instaliran paralelno sa nekim drugim operativnim sistemom na istom računaru.

cp6Linux je lokalizovan na srpski jezik što znači da za njegovu upotrebu nije potrebno znanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika – svi meniji i poruke su na srpskom jeziku, uz izbor ćiriličkog i latiničkog pisma i svi potrebni parametri su unapred podešeni za naše podneblje.

cp6Linux je kompletan operativni sistem, namenjen prvenstveno za kućnu, edukativnu i poslovnu upotrebu i dolazi sa velikim brojem kvalitetnih besplatnih programa, kao što su:

  • OpenOffice.org paket kancelarijskih programa (programi za obradu teksta, rad sa unakrsnim tabelama, rad sa bazama podataka, pravljenje i prikazivanje prezentacija) koji je kompatibilan sa poznatim Microsoft Office paketom,
  • Mozilla Firefox poznati program za surfovanje vebom,
  • Mozilla Thunderbird program za rad sa elektronskom poštom,
  • Pidgin instant mesindžer koji podržava sve popularne protokole za četovanje kao što su AIM, MSN, GTalk, ICQ, IRC i Jabber,
  • veliki broj dodatnih programa za organizovanje i obradu fotografija, puštanje muzike i filmova, računarske igre...

cp6Linux je slobodan i besplatan što znači da se može koristiti na onoliko računara koliko vam je potrebno, bez ikakvih ograničenja po pitanju licenci. Štaviše, slobodan softver se može prepravljati, dorađivati i proširivati prema vašim potrebama i zahtevima, što ga čini veoma privlačnim za državne institucije, škole i poslovne korisnike.

cp6Linux je razvijan na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uz finansiranje Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo Republike Srbije. Kao osnova za razvoj uzeta je Ubuntu distribucija koja je jedna od najpopularnijih Linux distribucija.

Tokom projekta prevedeno je preko 70 000 poruka u više od 150 paketa programa, naredbi komandnog okruženja i sistemskih biblioteka. Sa eksterno lokalizovanim projektima distribucija sada sadrži preko 250 000 prevedenih poruka u više od 700 programa. Ovim se korisniku daje mogućnost korišćenja kompletnog sistema i svih dodatnih programa na srpskom jeziku. Takođe, distribucija sadrži prevedene opise preko 2000 dodatnih programa koje korisnik može pročitati da bi se upoznao sa mogućnostima programa pre nego što se odluči da ih instalira.

Prva verzija cp6Linux distribucije će biti podržana u narednih 36 meseci. Ažurirani paketi će se objavljivati kada se pojave kritične greške i bezbednosni propusti, odnosno kada se pojave nove verzije lokalizacija za te pakete. Projektni tim će periodično na glavnom sajtu projekta www.cp6linux.org objavljivati CD-ove koji će sadržati sve ažurirane pakete, što je pogodno za instalaciju i na računarima koji nemaju stalan pristup Internetu.

Dokumentacija distribucije je dostupna na matičnom sajtu. Ona uključuje autorsku dokumentaciju projekta u obliku korisničkog priručnika i drugu prevedenu dokumentaciju. Takođe, matični veb sajt projekta, www.cp6linux.org, će biti mesto gde će korisnici moći da postave pitanje u vezi problema koji im se javljaju u radu i da diskutuju o mogućnostima i funkcionalnostima distribucije.