Навигација

Линукс дистрибуције прилагођене за рад на српском језику

Видео материјал

Пројекат формирања Линукс дистрибуције прилагођене за рад на српском језику

cp6Linux (ц-п-шест-линукс или це-пе-шест-линукс) је општенаменска Linux дистрибуција са подршком за рад на српском језику.

cp6Linux је потпуно функционалан, слободан и бесплатан оперативни систем намењен првенствено корисницима чији је матерњи језик српски. Ова дистрибуција је базирана на популарном Linux оперативном систему и софтверу отвореног кода(open source) и долази у облику LiveDVD-а, тако да се може покренути директно са ДВД-а и на тај начин се испробати све њене особине, без потребе за инсталацијом на рачунар. Уколико корисник жели озбиљно да користи cp6Linux, може га једноставно, уз неколико кликова мишем и пар унетих информација, инсталирати на диску рачунара. cp6Linux без проблема може бити инсталиран паралелно са неким другим оперативним системом на истом рачунару.

cp6Linux је локализован на српски језик што значи да за његову употребу није потребно знање енглеског или неког другог страног језика – сви менији и поруке су на српском језику, уз избор ћириличког и латиничког писма и сви потребни параметри су унапред подешени за наше поднебље.

cp6Linux је комплетан оперативни систем, намењен првенствено за кућну, едукативну и пословну употребу и долази са великим бројем квалитетних бесплатних програма, као што су:

  • OpenOffice.org пакет канцеларијских програма (програми за обраду текста, рад са унакрсним табелама, рад са базама података, прављење и приказивање презентација) који је компатибилан са познатим Microsoft Office пакетом,
  • Mozilla Firefox познати програм за сурфовање вебом,
  • Mozilla Thunderbird програм за рад са електронском поштом,
  • Pidgin инстант месинџер који подржава све популарне протоколе за четовање као што су AIM, MSN, GTalk, ICQ, IRC и Jabber,
  • велики број додатних програма за организовање и обраду фотографија, пуштање музике и филмова, рачунарске игре...

cp6Linux је слободан и бесплатан што значи да се може користити на онолико рачунара колико вам је потребно, без икаквих ограничења по питању лиценци. Штавише, слободан софтвер се може преправљати, дорађивати и проширивати према вашим потребама и захтевима, што га чини веома привлачним за државне институције, школе и пословне кориснике.

cp6Linux је развијан на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, уз финансирање Министарства за телекомуникације и информатичко друштво Републике Србије. Као основа за развој узета је Ubuntu дистрибуција која је једна од најпопуларнијих Linux дистрибуција.

Током пројекта преведено је преко 70 000 порука у више од 150 пакета програма, наредби командног окружења и системских библиотека. Са екстерно локализованим пројектима дистрибуција сада садржи преко 250 000 преведених порука у више од 700 програма. Овим се кориснику даје могућност коришћења комплетног система и свих додатних програма на српском језику. Такође, дистрибуција садржи преведене описе преко 2000 додатних програма које корисник може прочитати да би се упознао са могућностима програма пре него што се одлучи да их инсталира.

Прва верзија cp6Linux дистрибуције ће бити подржана у наредних 36 месеци. Ажурирани пакети ће се објављивати када се појаве критичне грешке и безбедносни пропусти, односно када се појаве нове верзије локализација за те пакете. Пројектни тим ће периодично на главном сајту пројекта www.cp6linux.org објављивати ЦД-ове који ће садржати све ажуриране пакете, што је погодно за инсталацију и на рачунарима који немају сталан приступ Интернету.

Документација дистрибуције је доступна на матичном сајту. Она укључује ауторску документацију пројекта у облику корисничког приручника и другу преведену документацију. Такође, матични веб сајт пројекта, www.cp6linux.org, ће бити место где ће корисници моћи да поставе питање у вези проблема који им се јављају у раду и да дискутују о могућностима и функционалностима дистрибуције.