Navigacija

Dizajn i optimizacija srednjenaponskih pretvarača energetske elektronike

Vreme 03. april 2024. 17:00 - 19:00
Predavač Profesor Dražen Dujić
Mesto Sala 59

Abstrakt:           

Mnoge industrijske aplikacije visoke snage zahtevaju rešenja za konverziju srednjeg napona i obavljanje istraživačkih aktivnosti na univerzitetu, u ovom specifičnom domenu, ima svoje praktične izazove. Modularne strukture pretvarača energetske elektronike, poput danas popularnih elektronskih transformatora, privlače veliku pažnju istraživača, i generalno su pogodne za aplikacije velikih snaga i visokog napona. Dizajniranje i optimizacija ovih sistema za konverziju, povezano je sa više tehničkih izazova vezanih za električne, magnetne, izolacine i termalne probleme, kao i sa realizacijom sistema kontrole, testiranja i postizanja visokih performansi. Različita tehnološka rešenja moraju biti pažljivo razmotrena i adekvatno odabrani pre njihovog uključenja u algoritme za optimizaciju na nivou sistema. Odgovarajuća oprema i prostor moraju biti dostupni, kao i bezbednosne procedure, za uspešno obavljanje istraživačkih aktivnosti u domenu. Prezentacija će predstaviti mnoga praktična iskustva iz laboratorije za energetsku elektroniku na Švajcarskom federalnom institutu za tehnologije (EPFL) u Lozani.

 

Biografija:

Macintosh HD:Users:Dujic:Desktop:Dujic.jpg

Dražen Dujić je vanredni profesor i šef laboratorije za energetsku elektroniku na EPFL-u. Diplomirao je na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu 2002., gde je i magistrirao 2005. godine. Doktorirao je 2008. na Liverpool John Moores Univerzitetu u Liverpulu, Velika Britanija. Nakon doktorata je prešao u industriju u ABB istraživački centar u Švajcarskoj gde je od 2009. do 2013. radio kao istraživač na razvoju novih tehnologija pretvarača energetske elektronike. Od 2013. do 2014. radio je u komercijalnom sektoru kao menadžer u ABB srednje naponskim pretvaračima. Od 2014. se vratio na univerzitet i pridružio Švajcarskom federalnom institutu za tehnologije (EPFL) u Lozani, gde trenutno vodi laboratoriju za energetsku elektroniku.

Njegova istraživačka interesovanja uključuju oblasti dizajna i kontrole naprednih elektronskih sistema velike snage i pogona visokih performansi, pretežno za srednje naponske aplikacije.