Навигација

Дизајн и оптимизација средњенапонских претварача енергетске електронике

Време03. април 2024. 17:00 - 19:00
ПредавачПрофесор Дражен Дујић
МестоСала 59

Абстракт:           

Многе индустријске апликације високе снаге захтевају решења за конверзију средњег напона и обављање истраживачких активности на универзитету, у овом специфичном домену, има своје практичне изазове. Модуларне структуре претварача енергетске електронике, попут данас популарних електронских трансформатора, привлаче велику пажњу истраживача, и генерално су погодне за апликације великих снага и високог напона. Дизајнирање и оптимизација ових система за конверзију, повезано је са више техничких изазова везаних за електричне, магнетне, изолацине и термалне проблеме, као и са реализацијом система контроле, тестирања и постизања високих перформанси. Различита технолошка решења морају бити пажљиво размотрена и адекватно одабрани пре њиховог укључења у алгоритме за оптимизацију на нивоу система. Одговарајућа опрема и простор морају бити доступни, као и безбедносне процедуре, за успешно обављање истраживачких активности у домену. Презентација ће представити многа практична искуства из лабораторије за енергетску електронику на Швајцарском федералном институту за технологије (EPFL) у Лозани.

 

Биографија:

Macintosh HD:Users:Dujic:Desktop:Dujic.jpg

Дражен Дујић је ванредни професор и шеф лабораторије за енергетску електронику на EPFL-у. Дипломирао је на Факултету Техничких Наука у Новом Саду 2002., где је и магистрирао 2005. године. Докторирао је 2008. на Liverpool John Moores Универзитету у Ливерпулу, Велика Британија. Након доктората је прешао у индустрију у ABB истраживачки центар у Швајцарској где је од 2009. до 2013. радио као истраживач на развоју нових технологија претварача енергетске електронике. Од 2013. до 2014. радио је у комерцијалном сектору као менаџер у ABB средње напонским претварачима. Од 2014. се вратио на универзитет и придружио Швајцарском федералном институту за технологије (EPFL) у Лозани, где тренутно води лабораторију за енергетску електронику.

Његова истраживачка интересовања укључују области дизајна и контроле напредних електронских система велике снаге и погона високих перформанси, претежно за средње напонске апликације.