Navigacija

CERN – promocija mogućnosti za studente i diplomce

Vreme 22. decembar 2023. 10:00 - 12:00
Predavač Anđela Kostić, Natalija Topalović, Nikolina Bunijevac, Petar Stojković, Staša Kostić + osoba iz CERN-ovog tima za zapošljavanje (HR)
Organizator CERN
Mesto Sala 57

Apstrakt predavanja:

Bivši i trenutni studenti Elektrotehničkog fakulteta održaće predavanje o svom radu u CERN-u. Predstaviće svoje radne grupe, kao i teme istraživanja i lična iskustva, kako bi studentima približili mogućnosti u CERN-u. Biće govora o mogućnostima za prakse i zaposlenja u CERN-u ne samo za studente, već i za one sa radnim iskustvom.

O kompaniji:

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (engl. European Organization for Nuclear Research, franc. Organisation européenne pour la recherche nucléaire), poznatija po svom akronimu CERN (od franc. CERN, skraćeno od Conseil européen pour la recherche nucléaire), najveći je centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. Nalazi se u okolini Ženeve. Koristeći neke od najvećih i najkompleksnijih instrumenata na svetu, bavi se fundamentalnom fizikom, odgovaranjem na pitanja o strukturi i zakonima funkcionisanja univerzuma.

Biografije predavača

Nikolina Bunijevac je završila osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na modulu Signali i sistemi, gde je i nastavila master studije. U CERN-u radi kao inženjer u sekciji za upravljanje sistema za hlađenje i ventilaciju (EN-CV-CL), gde se bavi istraživanjem različitih načina za čuvanje energije primenom optimalnih načina upravljanja sistema.

Anđela Kostić je završila osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na modulu Elektronika. Master studije trenutno pohađa na École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) i svoju master tezu obavlja u saradnji sa CERN-om pod ugovorom Technical Student-a. Anđela je deo sekcije elektronike (BE-CEM-EDL), gde radi na verifikaciji digitalnih sistema za sinhronizaciju rada različitih delova akceleratora.

Staša Kostić je završila osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na modulu Elektronika. Master studije trenutno pohađa na École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) i svoju master tezu obavlja u saradnji sa CERN-om pod ugovorom Technical Student-a. Staša je deo departmana akceleratorskih sistema (SY-BI-XEI), gde radi na razvoju digitalnih sistema za očitavanje podataka sa senzora za karakterizaciju snopa čestica.

Petar Stojković je završio osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na modulu Signali i sistemi. U CERN-u je zaposlen kao softver inženjer pod programom Origin Fellow i deo je skecije koja se bavi Windows operativnim sistemom (IT-CD-DPP). Projekte na kojima radi zasnivaju se na kreiranju sistema za kontrolu Remote Desktop sistema preko terminalnih servera (Remote Desktop Gateway Service), kao i kreiranje Windows CERN app store-a za zaposlene.

Natalija Topalović je završila osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na modulu Signali i sistemi. Trenutno je master student na Elektrotehničkom fakultetu i svoj master rad je obavila u saradnji sa CERN-om pod ugovorom Technical Student-a. Natalija je bila član sekcije za robotiku (BE-CEM-MRO) gde je imala priliku da radi na različitim robotima za inspekciju, održavanje i transport opreme za različite delove CERN-a kao što su tuneli LHC sudarača. Njen master rad predstavlja kreiranje user-friendly biblioteka za nisku kontrolu motora robota u programskom jeziku C++.

HR član CERN-a koji će predstaviti mogućnosti praksi i zaposlenja u CERN-u za studente i za one sa već radnim iskustvom.