Навигација

ЦЕРН – промоција могућности за студенте и дипломце

Време22. децембар 2023. 10:00 - 12:00
ПредавачАнђела Костић, Наталија Топаловић, Николина Бунијевац, Петар Стојковић, Сташа Костић + особа из ЦЕРН-овог тима за запошљавање (HR)
ОрганизаторЦЕРН
МестоСала 57

Апстракт предавања:

Бивши и тренутни студенти Електротехничког факултета одржаће предавање о свом раду у ЦЕРН-у. Представиће своје радне групе, као и теме истраживања и лична искуства, како би студентима приближили могућности у ЦЕРН-у. Биће говора о могућностима за праксе и запослења у ЦЕРН-у не само за студенте, већ и за оне са радним искуством.

О компанији:

Европска организација за нуклеарно истраживање (енгл. European Organization for Nuclear Research, франц. Organisation européenne pour la recherche nucléaire), познатија по свом акрониму ЦЕРН (од франц. CERN, скраћено од Conseil européen pour la recherche nucléaire), највећи је центар за истраживање елементарних честица, основан 1954. Налази се у околини Женеве. Користећи неке од највећих и најкомплекснијих инструмената на свету, бави се фундаменталном физиком, одговарањем на питања о структури и законима функционисања универзума.

Биографије предавача

Николина Бунијевац је завршила основне студије на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, на модулу Сигнали и системи, где је и наставила мастер студије. У CERN-у ради као инжењер у секцији за управљање система за хлађење и вентилацију (EN-CV-CL), где се бави истраживањем различитих начина за чување енергије применом оптималних начина управљања система.

Анђела Костић је завршила основне студије на Електротехничком факултету, Универзитета у Београду, на модулу Електроника. Мастер студије тренутно похађа на École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) и своју мастер тезу обавља у сарадњи са CERN-ом под уговором Technical Student-а. Анђела је део секције електронике (BE-CEM-EDL), где ради на верификацији дигиталних система за синхронизацију рада различитих делова акцелератора.

Сташа Костић је завршила основне студије на Електротехничком факултету, Универзитета у Београду, на модулу Електроника. Мастер студије тренутно похађа на École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) и своју мастер тезу обавља у сарадњи са CERN-ом под уговором Technical Student-а. Сташа је део департмана акцелераторских система (SY-BI-XEI), где ради на развоју дигиталних система за очитавање података са сензора за карактеризацију снопа честица.

Петар Стојковић је завршио основне и мастер студије на Електротехничком факултету, Универзитета у Београду, на модулу Сигнали и системи. У CERN-у је запослен као софтвер инжењер под програмом Origin Fellow и део је скеције која се бави Windows оперативним системом (IT-CD-DPP). Пројекте на којима ради заснивају се на креирању система за контролу Remote Desktop система преко терминалних сервера (Remote Desktop Gateway Service), као и креирање Windows CERN app store-a за запослене.

Наталија Топаловић је завршила основне студије на Електротехничком факултету, Универзитета у Београду, на модулу Сигнали и системи. Тренутно је мастер студент на Електротехничком факултету и свој мастер рад је обавила у сарадњи са CERN-oм под уговором Technical Student-а. Наталија је била члан секције за роботику (BE-CEM-MRO) где је имала прилику да ради на различитим роботима за инспекцију, одржавање и транспорт опреме за различите делове CERN-а као што су тунели LHC сударача. Њен мастер рад представља креирање user-friendly библиотека за ниску контролу мотора робота у програмском језику C++.

HR члан CERN-а који ће представити могућности пракси и запослења у CERN-у за студенте и за оне са већ радним искуством.