Navigacija

Dostupna multispektralna kamera za preciznu poljoprivrednu primenu (MCAPEFA) – pregled novih rezultata

Vreme 20. jun 2023. 19:00
Predavač Prof. dr Marko Barjaktarović
Mesto Sala 55

Nove rezultate projekta „Dostupna multispektralna kamera za preciznu poljoprivrednu primenu (MCAPEFA)“, predstaviće realizator projekta Marko Barjaktarović, vanredni  profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u utorak 20.06.2023. god. u sali 55 sa početkom u 19:00h.

Projekat MCAPEFA je finansiran kroz program istraživanja i inovacija Evropske unije Horizon 2020 u okviru akcije Marija Kiri, a realizuje se u laboratoriji za daljinsku detekciju na Univerzitetu u Trentu, Italija.

U uvodnom delu izlaganja biće dat kratak uvod u oblast daljinske detekcije, kao i prikaz najznačajnijih istraživanja koje sprovodi laboratorija za daljinsku detekciju univerziteta u Trentu, sa osvrtom na skoro lansiranje satelita čiji je cilj istraživanje Jupiterovih meseca. Nakon toga, biće opisana najnovija verzija razvijene multispektralne kamere. U završnom delu izlaganja, biće prikazano prikupljanje podataka hiperspektalnom kamerom u dva vinograda, kao i rezultati detekcije bolesti vinove loze "Flavescence dorée" (srb. Zlatasto žutilo vinove loze) na osnovu prikupljenih podataka.